Premierul Victor Ponta a fost intrebat, luni, de ce a ales sa manance popcorn in turul intai al alegerilor prezidentiale, asa cum a declarat recent, el precizand ca exprimarea a constituit o "gluma proasta", pe care a regretat-o imediat. "A fost o gluma proasta pe care am facut-o si am regretat-o imediat, apropo de exprimarea cu popcorn-ul", a spus Ponta la RTV, potrivit Mediafax.

Victor Ponta la RTVFoto: Captura RTV.net

In conditiile in care moderatorul i-a transmis ca aceasta exprimare i-a adus acuzatii de aroganta, Ponta a replicat: 'Daca pot sa recunosc ca fac o greseala si ca imi pare rau, inca e un semn bun poate si mai recuperez ceva".

Anterior, Ponta declarase ca partidele care il sustin pentru Cotroceni ii asigura "o prima de pornire" de 40% din optiunile electorale, urmand ca restul de 10% pentru a castiga alegerile sa fie efortul sau, reiterand ideea unei campanii anti-Basescu.

"PSD si aliatii nostri dau oricarui candidat si mie, si altcuiva care ar fi in locul meu, un start fundamental, 40% din voturi. Mai departe, restul de 10%, ca sa avem 50 (la suta, n.red.) depind de mine si de candidat. Dar faptul ca am aceasta prima de pornire este fundamental, categoric. Dar nu ajung niciodata voturile doar ale PSD, UNPR, PC", spunea Ponta, la Tulcea.

El mentiona ca nu se va implica in confruntarile din primul tur al prezidentialelor, cand isi va lua "popcorn si bautura racoritoare" si se va uita la dezbaterile intre "doamnele - doamna Macovei, doamna Udrea, domnul Diaconescu, domnul Iohannis, si asa mai departe".

"E pacat sa ratam (...) Cu siguranta in turul unu va fi o la care nu doresc sa particip", mai spunea Ponta.

Victor Ponta a mai declarat, luni, ca nu e obligatoriu ca viitorul premier sa fie tot de la PSD, aratand ca acesta va trebui sa fie o pro-european, pro-atlantist, sustinut de intreaga coalitie de guvernare si un om cu care sa poata lucra.

Intrebat, la Romania TV, daca viitorul premier va fi din PSD sau exista si alta posibilitate, Ponta a raspuns: "Cu siguranta exista si alta posibilitate".

"Important e sa fie un premier care sa continue programul actual, trebuie cineva care sa aiba sprijinul nu doar al PSD, ci si a PC, al UNPR, al PLR daca intra la guvernare, al UDMR", a spus Ponta.

El a spus ca a avut o discutie in acest sens cu social-democratii atat la CExN de la Orastie, cat si la reuniunea informala de la Tulcea.

"Exista aceasta intelegere a fapt ca in eventualitatea in care vom castiga functia de presedinte, premierul nu e obligatorii sa fie tot de la PSD", a spus Ponta, care a mentionat ca a avut aceasta discutie la grupul senatorial al PSD de la Senat, cand i-a convins pe senatorii PSD sa il voteze pe liberalul Tariceanu la sefia institutiei.

"Cunosc foarte bine PSD, nu cred ca trebuie sa aiba tot. E important ca viitorul premier sa fie sprijinit de toata coalitia, nu doar PSD, sa fie pro-european, pro-atlantist convins, dar in acelasi timp capabil sa gestioneze Guvernul cu care sa pot sa lucrez", a spus Ponta.

In conditiile in care moderatorul i-a spus lui Ponta ca acestui portret robot al viitorului premier i s-ar potrivi Calin Popescu Tariceanu, fie George Maior, Ponta a mentionat ca decizia desemnarii viitorului premier nu o va lua singur si ca va nega doar un singur nume, cel al lui Traian Basescu.

"Un singur nume o sa-l neg: Traian Basescu. Nu-l voi numi premier", a spus Ponta.

Ponta a mai spus ca in eventualitatea in care va fi ales presedinte, prefera sa demisioneze din functia de sef al statului decat sa-l numeasca pe Traian Basescu premier, in cazul in care acesta ar reusi sa fie sustinut de o majoritate parlamentara de peste 50%.

"Domnul Basescu nu ajunge, pentru ca ar trebui sa il desemnez eu . Daca va avea 50% plus unu, voi prefera sa demisionez din functia de presedinte decat sa-l numesc", a spus Ponta.

El a aratat ca, in opinia sa, un premier cu mentalitatea si gandirea lui Basescu ar reprezenta un "cosmar', respectiv o 'catastrofa" pentru Romania.

"Am fost pana acum in functii din care am incerat sa fac cat mai multe lucruri bune, dar nu cred ca trebuie sa ramai toata viata intr-o functie. Un premier cu mentalitatea si gandirea domnului Basesc e un cosmar, o catastrofa pentru Romania si nu voi semna niciodata asa ceva", a adaugat Ponta.