Castigatorul premiului Nobel pentru chimie pe 2014, germanul de origine romana Stefan W. Hell, spune, intr-un interviu la RFI, ca educatia sa timpurie din Romania a contat foarte mult, dar ca in Germania a gasit toate conditiile pentru a realiza cercetari la cel mai inalt nivel. Savantul povesteste ca atunci cand a aflat ca a castigat Nobelul, a crezut ca e vorba de o farsa.

Stefan W. Hell: Este desigur o recunoastere extraordinara a muncii noastre care a durat multi-multi ani si care e rasplatita acum. Este fara indoiala cel mai prestigios premiu de stiinta de pe planeta. E un lucru aproape incredibil si sunt foarte fericit ca s-a intamplat.

Rep.: Care a fost prima reactie cand ati auzit ca ati castigat?

S.H.: Am crezut ca poate e o farsa, pentru ca unii oameni fac astfel de farse, am auzit de cazuri de acest gen. Dar am recunoscut vocea persoanei care m-a sunat, un membru al Comitetului Nobel, care m-a asigurat ca e o treaba serioasa, dandu-mi alte indicii. Dupa care altcineva mi-a spus sa raman la telefon, pentru ca ar urma sa dau un interviu imediat si atunci am realizat ca e adevarat. Mi-au cerut sa fiu discret si sa nu spun nimanui timp de 30 de minute, pana este facut anuntul oficial.

Continuarea pe www.rfi.ro.