Fostul sef al Serviciului de Informatii Externe Teodor Melescanu a declarat marti seara, invitat in platoul B1TV, ca nu stie daca Victor Ponta a fost sau nu ofiter sub acoperire, insa persoana aflata la conducerea SIE in perioada respectiva trebuie sa stie. Melescanu a mai afirmat ca, in pofida acuzatiilor lui Traian Basescu, nu cunoaste ofiterul de legatura.

Teodor Melescanu, la B1TVFoto: Captura B1TV

"Nu stiu la cine se refera domnul Basescu, cu cel care ranjeste. Nu cunosc ofiterul de legatura. Nu stiu nici macar daca domnul Ponta a fost sau nu a fost ofiter sub acoperire. Ma depaseste aceasta chestiune", sustine Melescanu.

Principalele declaratii ale lui Teodor Melescanu:

Reporter: Exista un angajament scris?

Melescanu: Exista un ordin de numire pe care il semneaza directorul SIE si care il obliga pe cel ce accepta sa respecte legislatia Romaniei, ordinele scrise etc. Orice se intampla in serviciu este reglementat pe baza scrisa.

Ordinele de numire se pastreaza, da, intr-un singur exemplar.

Reporter: Practic, daca Ponta ar fi fost ofiter acoperit, seful serviciul din 1997, Harnagea, stie raspunsul la intrebarea care macina Romania?

Melescanu: Da.

Reporter: Poate sa fie documentul in mana ofiterului?

Melescanu: Nu.

Reporter: Poate sa iasa documentul din sistem?

Melescanu: Nu

Reporter: In afara de ofiterul SIE cine mai poate vedea angajamentul?

Melescanu: Seful SIE si adjunctii. Nu stii foarte sigur ca director daca este o info de prima mana, sau a fost o informatie data de cineva ca sa te dezinformeze.

Reporter: Deci, daca nu exista o defectiune in SIE, o informatie privind un acoperit poate pleca de la cine detine documentul si 2-3 oameni din fruntea sistemului, nu?

Melescanu: Da, 2-3 oameni.

Reporter: Ati avut vreo sesizare la Parchet sau de la o alta institutie in urma unei desconspirari?

Melescanu: Nu, cat am avut eu mandatul, nu.

Reporter: S-a facut vro analiza in cadrul SIE dupa ce a iesit presedintele si a vorbit despre ofiterul acoperit?

Melescanu: Nu, doar atunci cand ni s-au solicitat informatii am facut o analiza pentru a putea da un raspuns presedintelui. E un raspuns al SIE elaborat de servicuul juridic.

Exista o modalitate, un mod de operare pentru ca in cazul in care se fac asemenea informatii, este foarte posibil ca partenerii sau competitorii nostri sa inceapa sa caute pe unde a fost, ce a facut, cu cine a luat legatura. Pot fi efecte profund negative asupra celor despre care se crede ca ar fi legaturile lui, sau cu cine s-a intalnit.

Despre HG 223/2013

Melescanu: Ideea ca dl Melescanu cu dl Ponta au facut o intelegere nu se sustine. Acest proiect de HG este elaborat din 2011, inainte de a se gandi cineva ca as putea ajunge la conducerea SIE.

Reporter: Cand ati aflat de aceasta HG?

Melescanu: Cand a fost aprobata de Guverb si a fost trimisa la noi catre departamentul juridic.

Mi-am asumat-o pentru ca am considerat ca este foarte important ca in contextul unei comapanii electorale sa ajunga serviciul sa fie obiectul unei dezbateri de acest tip, cum s-a vazut aseara.

Ca nu a trecut prin CSAT, e vorba de niste amendamente la o HG, toate aceste reactualizari le-au facut toate institutiile fara a trece prin CSAT.

Reporter: Nu ati avut niciun rol in aceasata HG?

Melescanu: Nu

Reporter: Nota de fundamentare la HG 223/2013, la finalul ei, apare numele directorul SIE, Melescanu. Este practic produsa de directorul SIE.

Nu apare semnatura mea. Notele de fundamentare se actualizeaza. In conditiile in care au fost schimbati ministri, se actualizeaza cu numele sefului institutiei.

Nu am lucrat (la document- n.red).

Reporter: Ati stiut ca apare numele dumneavoastra?

Melescanu: Bineinteles. A aparut in mandatul meu. Imi asum tot ce s-a facut in acea perioada.

Reporter: Ati recunoscut documentele pe care serviciul le-a trimis printre cele prezentate de Traian Basescu?

Melescanu: Nu, in afara de HG care e publica.

Reporter: Deci nu stim acum daca presedintele avea acolo scrisorile de la SIE sau juca la cacialma.

Melescanu: Nu stim.

Reporter: Daca le avea, este o problema?

Melescanu: Este. Pentru ca ele se restituie dupa consultare si nu e voie ca ele sa se fotocopieze.

Reporter: V-au fost restituite?

Melescanu: Da.

Reporter: Deci daca presedintele le are, inseamna ca sunt copii?

Melescanu: Alta explicatie nu exista.

Reporter: Chiar daca sunt copii, spuneti ca exista o sanctiune legala.

Melescanu: Da. Nu stiu sa fie o infractiune concreta in acest sens cu pedepse foarte clare, insa este o infractiune, este contrar legii.

Potrivit legii, timp de 30 de ani nu se poate confirma sau infirma apartenenta la servicii.

Reporter: V-a cerut ceva T. Basescu atunci cand v-a facut propunerea de director SIE?

Melescanu: Nu a fost nicio conditie, nicio cerere din partea dl Basescu. Dupa ce am fost numit, a fost o relatie cat se poate de corecta, din punctul meu de vedere.

Reporter: Cand s-a rupt aceasta relatie?

Melescanu: In momentul in care mi s-a cerut ceva ce eu nu am considerat ca este bine. A fost dupa ce am dat primul raspuns la ofiterul acoperit.

Toti ofiterii SIE sunt acoperiti, nu doar cei care sunt sub acoperiri.

La SIE totul este sub control, inclusiv iregistrarile.

Reporter: L-ati informat pe premierul Ponta ca presedintele este interesat de el?

Melescanu: Relatiile noastre sunt doar institutionale. Nu aveam de ce sa informez pe nimeni,. era o relatie intre SIE si Presedintie.

Despre prezidentiale

Reporter: De ce candidati la prezidentiale?

Melescanu: Am dorit ca in campanie sa fie si un candidat care are o campanie electorala pe atributiile presedintelui, nu primite ca va da butelii, ca va face autostrazi, plecand de la premisa ca o astfel de atitudine ii fa face si pe alti candidati sa faca la fel.

Din evaluarile mele, cea mai importanta problema a Romaniei in perioada urmatoare este legata de politica externa.

In ultimii 7 ani, romanii au fost chemati de 11 ori la urne. Cand mai are timp sa se ocupe cineva de lucrurile adevarate care ii preocupa pe romani, cand toata lumea e in precampanie si postcampanie?

Reporter: Cum va finantati campania?

Melescanu: Din donatii

Reporter: Cum sunteti cotat?

Melescanu: Intre 5% si 8%

70% din cetatenii romanii apreciaza unirea alegerilor parlamenatre cu cele prezidentiale. aceasta idee a fost prezentata de un singur candidat, cel pe care il aveti acum in fata dumneavoastra.