​Candidatul Aliantei Crestin Liberale PDL-PNL la alegerile prezidentiale, Klaus Iohannis, a declarat, marti seara, la B1 Tv, ca este convins ca "stanga nu va rupe de la electoratul de dreapta pentru a castiga alegerile" si a subliniat ca spre deosebire de el, care are o "viziune pentru tara", " N-am auzit nicio discutie a lui Victor Ponta despre programul pe care il are ca presedinte". Klaus Iohannis a vorbit si despre procesul sau cu ANI, subliniind ca "pe 18 se va stabili un termen la care se va judeca recursul, pe 18 instanta va da un termen, probabil mai spre primavara lui 2015, pentru ca asa i-ar venit randul". Pe de alta parte, Iohannis spune ca "nu este niciun fel de problema, nu am fost in incompatibiltate, este o interpretare gresita a ANI. Deocamdata eu am castigat procesul, stau foarte linistit, am incredere in ICCJ."

Klaus IohannisFoto: Agerpres

Cele mai importante declaratii ale lui Klaus Iohannis:

  • Despre procesul de incompatibilitate:

S-a facut multa vorbarie despre acest dosar. Pe 18 se va stabili un termen la care se va judeca recursul, pe 18 instanta va da un termen, probabil mai spre primavara lui 2015, pentru ca asa i-ar venit randul.

Pe de alta parte, nu este niciun fel de problema, nu am fost in incompatibiltate, este o interpretare gresita a ANI.

Multa lume isi imagineaza ca acum la Inalta Curte se rejudeca. Nu se rejudeca, se verifica ce a judecat prima instanta, daca a tinut cont de toate probele din dosar.

Imi cunosc foarte bine situatia si cunosc foarte bine dosarul, stau foarte linistit, am incredere in ICCJ. Deocamdata eu am castigat procesul, am toata increderea.

Ceea ce a facut domnul Ponta se numeste presiune asupra justitiei. (Ponta a declarat luni ca Iohannis va fi declarat "cu siguranta"incompatibil - n.red.)

Primul ministru are raspundere fata de respectarea justitiei. Nu are voie primul ministru sa se pronunte inainte sa o faca instanta si va suporta domnia sa consecintele.

O fi avand un doctorat si in incompatibilitati.

Aceasta speta, a mea, este prima care se judeca pe aceasta legislatie.

  • Despre mersul la vot:

Pentru dreptul nostru de a vota au murit oameni.

Niciun politician nu are dreptul moral sa spuna in public ca romanii sa nu mearga la vot.

  • Despre ce a facut in politica:

In politica nu am ce regreta din ce am facut.

Nu a fost negocierea mea sa intru in USL, eu am intrat in PNL.

Am fost propus in 2009.

Nu mi-e rusine de nicio situatie in care am intrat in politica.

Daca m-am pozitionat la un moment dat intr-o anumita parte a fost pentru ca atunci asa am considerat ca este cel mai bine.

  • Despre Victor Ponta:

N-am auzit nicio discutie a lui Victor Ponta despre programul pe care il are ca presedinte.

Sau sa vina domnia sa sa prezinte bugetul pentru 2015.

Duminica seara am anuntat ca este posibil sa avem impozite si taxe - s-a redus CAS-ul, s-au facut promisiuni nenumarate - cresteri de salarii si pensii.

Eu am spus ca probabil Guvernul Ponta vrea sa creasca impozitele pentru a acoperi aceasta suma. Domnul Ponta a spus ca nu doreste sa creasca.

Cred ca singura varianta sa transam acest lucru este sa vina primul ministru, pana pe 15 noiembrie, asa cum spune si legea, cu bugetul in Parlament.

Sa vina sa ne explice si noua, altfel ramane cu banuiala sa va creste impozite sau chiar cota unica sau ca va veni chiar cu taieri de salarii.

  • Despre numirea premierului, in cazul in care va fi ales presedinte:

Potrivit protocolului, unul dintre partidele aliantei da presedintele, iar celalalta primul ministru. Eu fiind de la PNL, cealalta formatiune, PDL, l-a desemnat pe Catalin Predoiu pentru pozitia de premier.

  • Despre alegeri:

Stanga nu va rupe de la electoratul de dreapta pentru a castiga alegerile.

Oamenii au de ales intre mine, care am o viziune pentru tara, si Victor Ponta - fara plan, fara gandire, cu un Guvern ineficient.

  • Despre dezbaterea dintre candidati:

Ponta a ezitat atat de mult cu raspunsul incat a omorat initiativa.

Domnul Ponta tot evita dezbaterea electorala.

Nu poate sa se tot ascunda dupa vorbitoarele domniei sale.