Candidatul ACL la prezidentiale Klaus Iohannis s-a declarat convins, duminica seara, intr-o emisiune la B1 Tv, ca "Oamenii din diaspora au vazut cum au fost tratati si vor merge masiv la vot" si a acuzat Guvernul Ponta ca a "suprimat intentionat" votul romanilor din strainatate. "Am crezut initial ca Guvernul Ponta este doar ineficient, asa am si declarat. Intentionat a fost suprimat votul romanilor din diaspora, pentru ca ei au stiut ca romanii din diaspora nu voteaza Victor Ponta. MAE a vrut sa ramana lucrurile asa cum sunt, masurile MAE nu ma conving deloc. Oamenii din diaspora au vazut cum au fost tratati si vor merge masiv la vot. Niciun Guvern nu poate sa isi bata joc de votul cetatenilor pentru ca va plati, si acest Guvern Ponta va plati".

Klaus Iohannis in studioul HotNewsFoto: Hotnews

Klaus Iohannis a acuzat Guvernul Ponta si de faptul ca "Nu are niciun proiect. Nu are nici macar un draft de buget, habar nu are ce vrea sa faca in 2015. Guvernul promite pomeni electorale."

Liderul PNL a povestit, in emisiune, si ca a avut "o discutie cu Crin Antonescu acum 2-3 zile, am schimbat amabilitati". Intebat de moderatoare daca a fost vorba despre "Amabilitati de sustinere sau doar amabilitati?", Iohannis a raspuns "amablitati doar".

Klaus Iohannis a declarat ca "Vreau sa fiu un presedinte mediator si integrator, dar in acelasi timp un arbitru foarte ferm al derapajelor de orice fel. Vreau sa fiu un presedinte pregatit si pe partea economica, si in partea de securitate nationala, si in politica externe, si in ce se pregateste pentru anul viitor. Presedintele este un om ales ca sa fie seful statului. Nu vom avea coabitare, vom avea colaborare institutionala. Va exista in continuare o majoritate si un Guvern PSD. In niciun caz nu o sa ma vedeti pe mine mergand la televizor si certandu-ma cu primul ministru. Acele lucruri se negociaza, se discuta pana se rezolva."

In ceea ce priveste negocierea cu alti politicieni, liderul PNL spune ca "Sunt un om care intelege negocierea politica si compromisul necesar, dar nu vreau sa negociez cu niciun politician voturile romanilor. Niciun politician nu are voturile romanilor la el in buzunar. Eu vreau sa negociez si am sa negociez cu politicienii lucruri negociale, voturile romanilor nu sunt un lucru negociabil."

Iohannis a vorbit si despre legea amnistiei si gratierii, spunand ca "Sunt total impotriva acestei legi care se refera la amnistie sau gratiere si in calitate de presedinte voi gasi metode pentru a incheia definitiv cu aceste legi. Nu voi gratia niciun politician condamnat pentru coruptie, indiferent din ce partid este. Aceste doua lucruri sunt ne-negociabile pentru mine."

Iohannis l-a acuzat pe Victor Ponta ca "Toti coruptii asteapta sa fie ales Ponta presedinte sa ii gratieze. Nu s-a realizat nici modificarea Constitutiei, nici regionalizarea, nici descentralizarea, nici un Guvern ca lumea nu avem. Ce sa facem, sa plecam acasa si sa lasam coruptia? "

Candidatul ACL vrea si o alta lege pentru alegerea Parlamentului, aratand ca solutia ar fi votul mixt: "Este nevoie de alta lege de alegere a Parlamentului pentru ca avem o aberatie. Sunt parlamentari care au ajuns de pe locul 3 sa fie parlamentari. Parca avem chiar unul din acei premieri nominalizati, de vreme buna, de vreme rea (cu referire la Calin Popescu Tariceanu - n.red.). Trebuie sa fie un Parlament mai mic, bicameral. Votul mixt rezolva majoritatea problemelor pe care le avem acum cu Parlamentul si parlamentarii. Oamenii de pe strada nu au incredere in Parlament si in parlamentari, este foarte grav. Oamenii trebuie sa aiba incredere si in Paralment, si in presedinte, si in justitie, si in Guvern. Altfel, lucrurile nu functioneaza."

Candidatul la prezidentiale a comentat si campania electorala a lui Victor Ponta, pe care a calificat-o drept "o mizerie la adresa mea": "Domnul Ponta a mintit ca eu vreau sa tai pensiile. Nu am afirmat niciodata acest lucru si exista o decizie a CCR care interzice taierea pensiilor. Au folosit o institutie publica - Posta Romana - si a trimis acei fluturasi impreuna cu cuponul de pensie, au speriat acei oameni nevinovati, e un gest marsav. Nu numai ca a mintit domnul Ponta, ci a folosit o institutie publica pentru a distribui in tara aceasta minciuna."

El a adugat ca "A venit echipa domnului Ponta si a mintit ca eu as fi traficat copii. Este o minciuna ordinara. Pe mine m-a interesat, m-am interesat de acei copii cu toate ca nu era treba mea, era treaba institutiilor statului. M-am interesat si acei copii sunt bine merci, sunt la casele lor si aceasta afirmatie a fost o minciuna ordinara, pot demonstra cu acte."

"Dupa ce au venit rezultatele din primul tur, domnul Ponta si cei din echipa PSD au inventat o alta minciuna, cum ca eu, Klaus Iohannis, vreau sa rup Ardealul. Domnul Ponta si toti acolitii domniei sale umbla prin tara si spun ca eu vreau sa rup Ardealul. Nu vi-i rusine, PSD-istilor, sa spuneti acest lucru in anul 2014? Astfel de afirmatii sunt o amenintare pentru democratie, felul in care domnul Ponta conduce Guvernul e un pericol pentu economie. Domnul Ponta e un pericol pentru Romania. Eu accept rorice atac politic, sunt politician, sunt dispus sa raspund la atacuri politice. Nu la minciuni. In aceasta campanie am vazut toata Romania, am vorbit cu mii de oameni, simt vantul schimbarii si le-am simtit speranta. Oamenii au speranta", a adaugat Iohannis.

Klaus Iohannis a vorbit si despre incercarile de a stabili o dezbatere electorala intre cei doi candidati inainte de turul doi:"Domnul mare prim ministru ineficinet s-a gandit ca e suficient daca de la cabinetul sau stabileste: luni la, marti la televiziune... O dezbatere trebuie facuta pe o platforma independenta, care nu poate fi banuita ca e de o parte sau de alta, la care toata lumea trebuie sa aiba acces. A avut loc o intalnire intre staff-uri care s-a finalizat cu o declaratie mincinoasa din partea PSD-istilor, nu s-a ajuns la nimic. Lucrurile nu vor ramane asa. Luni sau marti voi incerca sa ii aduc la negocieri, sa avem o dezbatere intre candidati despre problemele Romaniei."