Teodor Melescanu, propus de premierul Victor Ponta sa preia postul de ministru al Afacerilor Externe, dupa demisia lui Titus Corlatean, a refuzat luni, in doua interventii telefonice la B1 TV si Realitatea TV, sa precizeze daca, in cazul in care va fi numit in functie, va lua masuri pentru infiintarea de noi sectii de votare in strainatate. "Primul lucru pe care il voi face, voi avea o discutie la Biroul Electoral Central, cu prevederile legale in fata noastra, inclusiv cu un aviz foarte clar din partea BEC in legatura cu modalitatile prin care s-ar putea rezolva cat mai bine aceasta problema", a spus el.

Intrebat, la postul B1 TV, ce masuri intentioneaza sa ia ca ministru de Externe pentru alegerile sa se desfasoare in strainatate in cele mai bune conditii duminica, Melescanu a declarat ca asteapta in primul rand "o decizie a presedintelui Traian Basescu, pentru ca el este cel care aproba aceasta propunere facuta de primul ministru". "Obiectivul fundamental este acela de a asigura pentru toti romanii din diaspora dreptul de a-si exprima optiunile lor electorale in acest al doilea tur de scrutin, astfel incat sa nu mai avem niciun fel de probleme care sa poate sa aiba un impact negativ asupra imaginii noastre", a spus el.

Chestionat, din nou, ce va face in mod concret in acest sens, Melescanu a raspuns: "Concret, in momentul in care voi fi ministru o sa va spun ce voi face si voi discuta cu toata lumea. Primul lucru oricum pe care il voi face este ca voi avea o discutie la Biroul Electoral Central, cu prevederile legale in fata noastra si cu discutiile foarte concrete, si inclusiv cu un aviz foarte clar din partea BEC in legatura cu modalitatile prin care s-ar putea rezolva cat mai bine aceasta problema".

Despre infiintarea de noi sectii de votare in strainatate, Melescanu a afirmat ca ii este greu sa dea un raspuns cu privire la aceasta masura, pana nu discuta el insusi cu BEC. "Un e chestiunea juridica, legala, dar mai e si o chestiune foarte importanta, aceea a timpului ramas si a modalitatilor administrative de a rezolva acest lucru. Din punctul meu de vedere, va trebui sa avem toate optiunile deschise pentru cea mai buna solutie", a sustinut el.

Teodor Melescanu a reiterat declaratiile si intr-o interventie telefonica la Realitatea TV. "Problema fundamentala este de a gasi modalitatile pentru a asigura dreptul la vot al romanilor din diaspora. Acest lucru nu il voi putea face decat dupa ce voi fi numit ministru de Externe si dupa o discutie la BEC. In acel moment, voi face tot ceea ce se impune", a spus el.

De asemenea, la B1 TV, Melescanu a fost intrebat de deputatul liberal Mihaita Calimente, aflat in studiou, de ce "s-a reintors in PSD", acceptand un portofoliu in Guvernul Ponta. "Dar eu nu m-am intors in PSD, cred ca este o neintelegere. Asa cum stiti, sunt suspendat din PNL, am candidat independent, sunt independent... Cand e vorba de interese fundamentale ale tarii, a te da la o parte este dovada de slabiciune si lasitate, ceea ce nu-mi sta in caracter", a raspuns el.