Premierul Victor Ponta a fost intrebat luni, la Romania TV, daca il mai suspenda pe Traian Basescu pentru "a-i lua pensia", asa cum a afirmat in urma cu 2 saptamani, el precizand ca va discuta aceste lucruri incepand cu 17 noiembrie, respectiv imediat dupa turul II al prezidentialelor si aratand ca nu i-a dat casa, potrivit Mediafax.

Premierul Victor Ponta a fost întrebat, luni, la România Tv, de către moderatorul emisiunii, dacă „îl mai suspendă pe TTraian Băsescuîn ultima zi de mandat ca să-i ia pensia”, aşa cum a spus în urmă cu două săptămâni.

„Să discutăm de pe 17 (noiembrie, n.r.) aceste lucruri”, a răspuns Ponta.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, prezent şi el la emisiune, alături de premier, a fost întrebat, de asemenea, dacă menţine propunerea sa de suspendare din funcţie a lui Băsescu.

„Cererea mea de suspendare e valabilă, este pe masă”, a răspuns, la rândul său, Tăriceanu, râzând.

Ponta a mai fost întrebat şi dacă i-a dat casă lui Băsescu.

„Nu”, a răspuns Ponta, monosilabic.

Întrebat dacă nu-i va da casă lui Băsescu, premierul a adăugat: „Am dat casa aceea pe care şi-o dorea la Snagov. O dăm unei fundaţii a unor mari campioni”.

În 3 noiembrie, premierul Victor Ponta a declarat, într-o emisiune la România TV, că se gândeşte că poate ar fi drept ca preşedintele Traian Băsescu, la cât a încălcat Constituţia, să nu aibă mandat întreg, astfel încât să nu primească pensie, menţionând însă că dacă va putea evita o criză politică, o va face.

Întrebat atunci ce ar trebui să facă Traian Băsescu pentru a fi suspendat iarăşi din funcţia de preşedinte, Ponta a răspuns: "Să încalce grav Constituţia". El a adăugat că actualul şef al statului încalcă în mod constant Constituţia "câte puţin".

Premierul a spus că se gândeşte că ar fi drept ca, la câte pensii a tăiat şi la cât de mult a încălcat Constituţia, preşedintele Băsescu să nu primească pensie de pe urma funcţiei, scurtându-i-se mandatul. Ponta a precizat că, din câte ştie, pentru a primi pensie un preşedinte trebuie să fi avut mandat întreg, fără a fi demis.

Întrebat dacă va fi suspendat Traian Băsescu, Ponta a subliniat că el doar se gândeşte că ar fi drept ca preşedintele actual să nu primească pensie, prin scurtarea mandatului. "Nu ştiu dacă se va întâmpla", a spus Ponta.

El a mai adăugat că dacă va putea evita o criză politică în România, o va face. "Dar asta nu înseamnă că Traian Băsescu poate să facă ce vrea", a precizat premierul.

De asemenea, premierul Ponta a anunţat în acea emisiune că intenţionează să iniţieze o modificare a legislaţiei actuale, astfel încât foştii preşedinţi ai ţării care au primit deja o locuinţă de la stat să nu mai poată primi încă o locuinţă de stat, precizând că locuinţa lui Băsescu din strada Mihăileanu a fost luată de la stat.

"Băsescu trebuie să părăsească Vila Lac 3 în maximum 60 de zile de când nu mai e preşedinte şi sugerez că în această perioadă - cred că aşa ar fi corect - un fost preşedinte care a primit deja de la stat o locuinţă - pentru că cea din Mihăileanu e tot de la stat - să nu poată să beneficieze a doua oară de o locuinţă de la stat", a spus Ponta la România TV.

Întrebat dacă are de gând să iniţieze o modificare a legii în acest sens, Ponta a răspuns afirmativ: "Da, am de gând să iniţiez. Nu ştiu dacă va fi timpul necesar pentru promulgare".

Anterior, premierul Victor Ponta a anunţat că discuţia despre "palatul lui Băsescu" se închide, el arătând că a respins propunerea RA-APPS de a i se da şefului statului casa de la Snagov, acest imobil urmând să fie dat în folosinţă unei fundaţii.

În replică, preşedintele Traian Băsescu a precizat că nu a cerut o vilă anume, ci o locuinţă de protocol şi un birou, conform legii.

"Legea mai scrie ceva, că preşedintele în funcţie nu are voie, la terminarea mandatului, să rămână în locuinţa pe care a avut-o ca preşedinte decât două luni. Eu de asta am cerut. Nu stau cu căciula în mână la Ponta ca şi cum mi-ar da o casă din cele şapte ale lui. Nu sunt casele lui, este un protocol care trebuie respectat pentru asigurarea securităţii preşedintelui, pe timpul vieţii”, a adăugat Băsescu.

Premierul Ponta a anunţat recent că Guvernul a primit din partea preşedintelui Traian Băsescu o solicitare privind atribuirea unei locuinţe, cerere care se află în lucru, adăugând: "nu cred că suntem în poziţia să acordăm o reşedinţă foarte luxoasă".

Foştii şefi ai statului au dreptul, conform legii, inclusiv la atribuirea pe perioada vieţii a unei reşedinţe.