Are surasul irezistibil al lui John Kennedy, dar e departe de a avea carisma. Klaus Iohannis vorbeste lent, isi arata rar emotiile si nu e confortabil in fata camerelor. Personalitatea sa taciturna nu l-a impiedicat insa sa castige, spre surprinderea generala, alegerile prezidentiale de duminica, o infrangere usturatoare pentru premierul social-democrat Victor Ponta, scrie cotidianul francez Liberation, intr-un articol semnat de Luca Niculescu.

Foarte discret, nu vorbeste aproape niciodata despre viata sa privata si incearca cu orice pret sa evite polemicile. "Decat sa fiu marlan, mai bine pierd alegerile", a spus acesata in urma cu cateva zile, cand ziaristii i-au cerut sa fie mai ofensiv in fata atacurilor adversarilor sai, care il acuzau ca nu este un bun roman, ca nu este ortodox, ca nu are copii ...

Cum a ajuns acest personaj atipic sa entuziasmeze romanii, contrar a ceea ce spuneau sondajele?, se intreaba Luca Niculescu. "Nu este atat meritul sau cat al acumularii de greseli la Victor Ponta", considera politologul Dorel Sandor. Romanii nu au apreciat ca social-democratul, care a avut un bilant mixt in calitate de prim ministru, vrea cu orice pret sa devina presedinte, adauga el.

Iar Victor Ponta a facut totul pentru a castiga: a racolat sute de primari ai opozitiei, cadouri electorale pentru profesori si functionari, sustinerea influentei biserici ortodoxe, manevre pentru a impiedica romanii care traiesc in strainatate sa voteze. "Mai ales asta i-a enervat, spune ziaristul Ion Bogdan Lefter. Diaspora romana este numeroasa, bine conectata la Romania si in primul tur, pe fondul unui numar insuficient de birouri, zeci de mii de romani nu au putut vota. Emigrantii au fost umiliti, dar si-au luat revansa in turul doi convingandu-si familiile din Romania sa voteze pentru Iohannis".

Duminica seara, zeci de mii de romani au iesit pe strazi pentru a sarbatori o victorie pe care nimeni nu o prezicea. "Romania ofera astazi o frumoasa ilustrare a democratiei", se entuziasmeaza un observator occidental. Intr-o Europa bantuita de atat nationalism, ce exemplu mai bun decat cel al unei tari care alege presedinte un om provenit din minuscula comunitate germana?".