Crin Antonescu a declarat marti seara, la Realitatea TV, ca nu este interesat de revenirea la conducerea PNL si considera ca Victor Ponta a primit o "lovitura foarte grava spre fatala" prin pierderea alegerilor prezidentiale.

Crin AntonescuFoto: Agerpres

"Nu sunt interesat, nu am in agenda, in program, revenirea la conducerea PNL. In mod categoric", a spus Antonescu, subliniind ca nimeni nu l-a inlaturat de la conducerea partidului, ci a luat singur aceasta decizie, atunci cand si-a fixat pragul de 20% de atins la alegerile europarlamentare.

"Eu sunt cel care a luat decizia de a ma retrage. Daca doream sa conduc in continuare, ramaneam acolo", a sustinut acesta, precizand ca "energia oamenilor se poate consuma si in alte moduri, mult mai placute, decat politica", sau chiar si in viata politica, dar "fara a asuma neaparat conducerea unui partid".

In opinia sa, la conducerea partidului a venit vremea unor "figuri proaspete", dar "nu neaparat in sensul fara experienta politica", precum oameni din societatea civila. O alta solutie ar pute a fi punerea la "incercare a unor oameni care au vechime in partid, experienta, stiu despre ce e vorba dar care nu sunt figuri publice binecunoscute si asociate cu viata politica in Romania".

Crin Antonescu nu crede ca PNL ar trebui sa isi asume acum guvernarea, ci in momentul in care va sti "foarte clar, foarte aplicat ce doreste sa faca" si "cand in Parlament exista premisele unei majoritati care sa doreasca aceasta schimbare".

"Nu cred ca preocuparea principala acum a PNL ar trebui sa stea in coruperea unor elemente, usor coruptibile, de altfel, in sensul politic, din actuala majoritate", a comentat el.

Antonescu considera ca "exista si varianta unui guvern al actualei majoritati fara Victor Ponta", despre care considera ca este "tot ce poate da mai bun PSD".

Acesta variante ar putea fi un guvern de larga coalitie sau de tehnocrati.

"Nu m-ar mira ca pe la inceputul anului viitor sa ne pomenim chiar cu unul dintre candidatii pe care ii vehicula Victor Ponta, dar desigur nu Tariceanu, in fruntea, asa, a unui guvern de iarna", a adaugat fostul sef al liberalilor. Ponta declarase, in campania electorala, ca daca va ajunge presedinte isi va alege premierul dintre Tariceanu, George Maior si Florin Georgescu.

In ceea ce-l priveste pe Victor Ponta, acesta a "reactionat rapid si aproape cu umilinta" dupa ce a pierdut alegerile prezidentiale deoarece pentru el "este vital sa ramana la guvernare".

Crin Antonescu considera ca PSD, pentru a ramane la putere, a distrus "multe lucruri, inclusiv USL si chiar pe Victor Ponta", cel care "s-a pomenit poate pe nedrept a fi incarcat cu toate relele sistemului politic, inclusiv cu problemele lui Traian Basescu".

In plus, Ponta "a facut eroarea de a-si asocia un intreg insectar politic de la Tariceanu la Vadim", respectiv "exact oamenii pe care lumea nu ii mai vrea", a continuat ex-presedintele PNL, care a apreciat ca actualul prim ministru "a fost ucis sau s-a sinucis politic", in conditiile in care pierderea alegerilor reprezinta o lovitura "foarte grava spre fatala".

Antonescu a precizat ca Ponta poate sa mai ramana si doi ani premier, la fel cum Tariceanu este formal presedintele Senatului, desi in realitate este o "fantoma", in conditiile in care pierderea alegerilor i-a luat "tocmai arma sa, perspectiva".

In ceea ce il priveste pe Iohannis, Crin Antonescu a recunoscut ca a fost "destul de sceptic in legatura cu sansele" acestuia si a apreciat ca lupta din turul doi s-a dus intre "un politician si un non-politician".

Ori acest lucru a "generat speranta si verdictul inspaimantator de dezechilibrat".

"Marea victorie in aceste alegeri e ca s-a transmis mesajul - nu va mai puteti face de cap mult timp, ne ne mai puteti pacali, nu mai stam acasa, va pedepsim", a subliniat el.

Pe de alta parte, Crin Antonescu si-a exprimat speranta ca acest vot va insemna si sfarsitul "televiziunilor maciuca" de tipul Antena 3 si RTV, care au facut o campanie mizerabila.