Un documentar produs de televiziunea "Russia 1", intitulat "Ionel", prezinta viata idilica a studentului Ion Iliescu la Institutul Energetic "Molotov", din Moscova, in perioada 1950-1954, scrie Adevarul. Din documentar aflam cat de popular era printre colege, ce jocuri incitante se jucau in caminele sovietice si cat de nostalgic este fostul nostru presedinte dupa "luminosii" ani '50.

Ion Iliescu, interviu la Russia TVFoto: Captura ecran

In 1950, Ion Iliescu era un tanar aspirant la meseria de inginer hidrolog. Pentru ca isi dovedise atasamentul fata de valorile comunismului, Partidul Muncitoresc Roman l-a trimis la studii in Moscova. "Era un baiat de treaba. A fost simpatizat din prima. Era genul de persoana care spunea bancuri si era in centrul discutiilor", spune Alexandr Velikanov, coleg de facultate cu fostul presedinte al Romaniei.

Colegii de camera isi amintesc faptul ca Ion Iliescu avea haine deosebite si, cand plecau la intalniri, apelau la garderoba lui "Ionel": "Uneori, el nu avea ce purta pentru ca toate hainele erau imprumutate pe la colegi".

Nina Ilina, una dintre colegele lui Iliescu, isi aminteste ca tanarul Ionel i-a invatat pe studentii sovietici un joc romanesc, naiv si incitant in aceeasi masura: "La una din primele noastre petreceri, dupa ce am dansat si am glumit, el ne-a invatat jocul cu cutia de chibrituri. Scoteam interiorul cutiei de chibrituri si ramanea doar exteriorul. Unul isi aseza pe nas acel exterior de cutie si trebuia sa il puna pe nasul celui de langa el. Adica se uneau, poate ca unii se si sarutau. Stiu ca Ionel mi-a pus mie cutia pe nas, o data. Poate ca de-asta am si retinut".

Citeste in intregime pe Adevarul.ro.

Episodul complet Russia TV in care apare (spre final) documentarul despre Iliescu: