Florin Cosmoiu, directorul Centrului National CYBERINT din SRI, a vorbit intr-un interviu pentru Telejurnalul TVR 1 despre participarea activa a Romaniei la protejarea sistemelor Nord-Atlantice si a explicat ce inseamna atacurile cibernetice statale. "Este foarte greu de stabilit autorul unui atac cibernetic de tip statal. Totdeauna exista indicii, care sunt analizate, iar Consiliul Nord Atlantic ia decizia adecvata", a spus Florin Cosmoiu.

Florin Cosmoiu, directorul CYBERINT, SRIFoto: Captura TVR1

In cazul Romaniei, atacurile cibernetice statale vizeaza institutiile strategice ale tarii noastre precum Ministerul de Externe, Agentia Nationala de Resurse Minerale, Ministerul de Interne. "Efectele pot fi devastatoare. Atacurile acestea vizeaza extragerea de informatii strategice, dar avem exemple de-a lungul timpului in care ele vizeaza si distrugerea sau nefunctionarea unor infrastructuri vitale pentru un anumit stat", a aratat Florin Cosmoiu.

Directorul CYBERINT atrage atentia ca in spatiul virtual exista diverse metode pentru disimularea atacurilor, care sunt de un nivel tehnologic extrem de inalt si nu pot fi identificate prin sistemele antivirus cunoscute.

Florin Cosmoiu a explicat cum functioneaza metodele de infectare prin atacuri de tip APT - amenintare majora pe termen lung: "Tintelor vizate, persoane din cadrul institutiilor, li se transmit e-mail-uri aparent veridice. In momentul in care le deschid, calculatorul se infecteaza cu un program de tip downloader care se va conecta la centrele de comanda si control ale atacului si descarca modulul care poate sa scaneze computerul, reteaua de computere sau server-ul institutiei respective, identifica fisierele care contin date de interes si le transmite catre centrul de comanda si control".

Directorul Centrului National CYBERINT din SRI a amintit ca la summitul NATO de la Newport de anul acesta s-a decis ca Romania sa joace un rol important in apararea cibernetica a Ucrainei: "Tara noastra a dezvoltat proiectul tehnic care se va implementa la nivelul unor institutii ale statului ucrainean, apoi SRI va incepe procedurile de achizitie a produselor software care se vor implementa in cadrul proiectului si va incepe procesul de instruire a specialistilor ucraineni".

El a mai declarat ca riscurile ca "urmatoarea criza majora in cadrul NATO sa fie una cibernetica" sunt mari, dar ca e "greu de anticipat cand, cum se va intampla" acest lucru.