Presedintele Klaus Iohannis a declarat in interviul acordat Turnul Sfatului TV, despre votul din diaspora, la prezidentiale, ca este nevoie de o analiza mai profunda si ca, tehnic, s-ar putea rechema unii ambasadori, adaugand ca daca s-ar fi dorit, problemele se puteau remedia intre cele doua tururi, citeaza Mediafax.

Intrebat daca ar putea rechema pe unii ambasadori la post, in urma organizarii votului din diaspora, la alegerile prezidentiale, Klaus Iohannis a spus: "S-ar putea, tehnic, face asa ceva, este inca nevoie de o analiza mai profunda. La momentul potrivit, voi anunta o decizie pe aceasta speta".

Seful statului a aratat ca situatia din diaspora la alegerile prezidentiale a fost una "neasteptata, izvorata dintr-o evaluare proasta a situatiei".

"Pregatirile au fost partial inadecvate, pur si simpu, cu toate ca unii ambasadori au atras atentia ca sunt sectii de votare insuficiente. Aceste lucruri, daca s-ar fi dorit, s-ar fi putut remedia si intre cele doua tururi", a comentat presedintele Iohannis.

***

La ambele tururi ale alegerilor prezidentiale, din 2 si 16 noiembrie, romanii din strainatate au iesit la vot in numar record, insa in mai multe capitale europene, cozile au fost uriase, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

Problemele de votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlatean. Inlocuitorul lui, Teodor Melescanu, a facut apel, inaintea turului al doilea, ca romanii din diaspora sa vina la vot devreme, el mentionand ca daca declaratiile pe propria raspundere sunt completate din timp si daca cei sapte membri ai sectiei sunt prezenti, numarul celor care vor vota se va dubla.

Dupa scrutin, Melescanu si-a cerut scuze romanilor din diaspora care nu au putut vota si a declarat ca trebuie identificate solutii legislative pentru a asigura conditiile ca romanii sa-si exercite dreptul de vot oriunde s-ar afla in strainatate.

La doua zile dupa turul al doilea, si Melescanu a demisionat, el precizand ca face acest lucru pentru ca nu toti romanii din diaspora au putut vota si ca a luat aceasta decizie ca "om de onoare", "intr-o tara in care nimeni nu prea-si asuma responsabilitatile".