Fostul presedinte Traian Basescu a declarat marti seara, la B1 TV, intrebat daca a fost tentat sa-i ceara demisia generalului SRI Florian Coldea dupa aparitia fotografiilor de la Paris, ca avea "decretul scris" pentru demiterea acestuia, doar ca nu l-a semnat, intrucat a primit in doua saptamani un alt raport al Serciviului, care ii arata "o alta realitate decat cea intuita initial".

Florian ColdeaFoto: Agerpres

Traian Basescu a fost intrebat de Ion Cristoiu in emisiunea "Ultimul cuvant" de pe B1 TV daca, dupa aparitia fotografiilor cu Elena Udrea si Alina Bica la Paris, a fost tentat sa-i ceara demisia generalului Florian Coldea, la acel moment adjunctul fostului sef SRI George Maior.

"Am avut decretul scris, doar ca nu l-am semnat, dar am primit un alt raport al Serviciului in doua saptamani care imi arata o alta realitate decat cea intuita initial. El (decretul, n.r.) a fost scris si eu am spus: vreau un raport. Daca raportul imi confirma presupunerea ca sunt servicii romanesti, as fi semnat decretul, era evident ca era un joc politic... dar primind un raport, strict secret - de la mine nu veti scoate niciodata secrete de stat si ce s-a discutat in cabinetul meu - eu nu pot incalca legea", a raspuns Traian Basescu.

Fostul presedinte a sustinut ca "raportul trebuie secretizat, pe continut. Nu neaparat pentru relatiile noastre internationale, dar pentru intern e deplin justificata secretizarea raportului. (...) Nu am cum sa dau niciun element din raport. Un raport strict secret, nu va pot spune din el niciun cuvant. (...) Nu cred ca poate fi desecretizat, cel putin in urmatorii zece ani".

Intrebat daca raportul era convingator, Basescu a raspuns ca "Da".

"Am cerut la Juridic sa imi faca decretul, sub rezerva semnarii daca nu primesc un raport convingator. Raportul a fost foarte convingator si nu implica SRI" si niciun alt serviciu, a sustinut el.

Intrebat daca e posibil sa fi fost un filaj particular, Basescu a raspuns ca "Nu a spus nimeni neaparat ca a fost o agentie particulara, ca a fost o agentie de stat, v-am spus doar ca a fost un raport".

Fostul sef al statului a mai fost intrebat de ce, dupa aparitia fotografiilor, s-a "orientat" spre generalul Coldea, cerand mai degraba demisia acestuia si nu a sefului SRI George Maior. "Pentru ca e seful Operativului, scurt", a raspuns el. Cu privire la Maior, "trebuia sa ma duc la Parlament, treaba complicata. Toate variantele erau posibile in capul meu la acel moment".