Premierul Victor Ponta a declarat, duminica, la Antena 3, ca daca se va face un dosar in care se va incepe urmarirea penala fata de el, nu are cum sa ramana in functia de prim-ministru, dar a exprimat speranta ca in 2015 guvernele nu se schimba cu "mijloace judiciare", potrivit Agerpres.

"Daca se face un dosar in care fata de mine se incepe urmarirea penala, nu am cum sa raman in functia de prim-ministru, sa stau in fiecare dimineata sa dau explicatii cum e cu dosarul. Dar eu sper ca in 2015 nu se schimba guvernele cu mijloace judiciare. Cred acest lucru, ca nu se va intampla", a spus Ponta.

In acest context, presedintele PSD a anuntat ca va propune in Consiliul National al partidului niste modificari statutare care sa stabileasca "o atitudine transanta" in situatiile in care membri ai Guvernului sau lideri nationali si locali ai partidului se afla in diverse faze ale unor cercetari penale.

"Mai direct, eu voi propune ￯ daca am sprijinul necesar, daca nu, nu am cum sa trec aceste propuneri ￯ ca toti liderii nationali si locali care se afla in diverse faze ale unor cercetari penale sa aiba statutar, automat, o anumita responsabilitate politica. Adica, se cere inceperea urmarii penale impotriva mea sau a unui ministru, nu mai pot sa mai fiu sau nu mai poate sa mai fie in Guvern. Esti trimis in judecata, nu mai poti sa ocupi o alta functie (...). Adica niste lucruri trecute in statut, automate, care nu inseamna in niciun caz ca daca s-a inceput urmarirea penala inseamna ca esti si vinovat (...) dar (...) vrem sa dea PSD acest semnal foarte clar ca are o atitudine transanta in asemenea situatii", a explicat Victor Ponta, citat de Agrerpres.

El a aratat ca unele decizii care se vor lua la Consiliul National al PSD vor fi "dureroase, dar absolut necesare".

"Le-am spus colegilor mei: sunt gata sa ne batem cu PNL, sunt gata sa ne batem cum ne-am batut cu Basescu, dar nu vreau sa ma bat cu publicul care asteapta acest lucru de la noi. Un partid politic nu se bate cu opinia publica niciodata. (...) Daca opinia publica spune 'aveti aceasta problema', atunci trebuie s-o rezolvam, chiar daca (...) unii, pana la urma, vor trebui sa renunte la o functie publica sau politica, o perioada cel putin", a sustinut Ponta.