Fostul presedinte Traian Basescu a declarat vineri seara, la Realitatea TV, ca in timpul mandatului sau i-a atentionat pe procurorul sef al DNA, pe procurorul general si pe directorul SIE "sa nu mai dea drumul la stenograme".

Traian Basescu a afirmat ca in ceea ce priveste justitia "s-a intamplat o explozie a ideii 'arestam omul'", reluand ideea ca politicienii cercetati de DNA nu ar trebui sa fie "umiliti", fiind scosi cu catuse si chemate televiziunile, relateaza Mediafax.

"Dar eu va spun, si am atentionat si scris, am dat mesaje, cand ai ajuns sa ai institutii atat de puternice in raport cu omul, fie ca vorbim de suspect, fie ca vorbim de inculpat, drepturile omului raman singura lui pavaza, nu-l umili chemand toate televiziunile: 'Veniti ca scoatem pe politicianul X', ba mai mult, scoaterea lor din DNA cu catuse la ore de varf, de audienta, cu toate televiziunile pe ei. Nu-i ingradi libertatea, lasa-l sa se poata apara", a spus Basescu.

Ulterior, el a fost intrerupt de unul dintre ziaristii prezenti in studio, care l-a intrebat daca stenogramele nu erau o forma de umilire, fostul presedinte spunand ca de multe ori a atentionat sa nu se mai dea drumul la stenograme.

"Absolut de acord. Vreau sa va spun ca de multe ori i-am atentionat sa nu mai dea drumul la stenograme. I-am atentionat, discutand si cu procurorul sef DNA, si cu procurorul general, si cu directorul SIE. Si pot sa va spun ca i-am mai atentionat la un lucru: era acea moda, abia acum au inteles cat de toxica a fost pentru ei, cand aparea ca DNA acuza pe cutare pentru urmatoarele, iar investigatia a fost facuta cu sprijinul SRI. Am spus tot timpul si la SRI, si la DNA, 'scoateti povestea cu SRI, ca o sa ajungeti sa creati impresia ca acest tandem este tandemul care baga oamenii in puscarie si niciunul din voi nu-i bagati, numai judecatorul'", a mai spus Basescu, precizand ca acest lucru poate fi confirmat de sefii acestor institutii.