Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seara, la B1 TV, ca l-a informat pe presedintele Klaus Iohannis despre intentia Guvernului de a interzice temporar exportul de masa lemnoasa neprelucrata printr-o ordonanta de urgenta.

UPDATE Ponta: Mai multi liberali, care se dau zilele astea drept mari luptatori impotriva taierii padurilor, s-au intalnit zilele astea cu reprezentantii Holzindustrie si ca sunt mai mult lobbysti

"Am vorbit cu presedintele pe aceasta tema, inclusiv de faptul ca ne dorim sa avem o discutie in CSAT (...) si l-am informat pe presedinte chiar de aseara despre intentia de a adopta un asemenea act normativ. (...) Impresia mea personala, poate gresesc, e ca presedintele a retrimis legea la Parlament (Codul Silvic-n.r.) pe baza unor informatii pe care le-a primit de la niste 'binevoitori', in special niste binevoitori liberali pe care ii vedeti zilele acestea luptandu-se cu dintii pentru interese care sunt strict private", a spus Ponta la B1TV.

Administratia Prezidentiala a publicat miercuri, pe site, punctul de vedere al Consiliului Concurentei referitor la modificare Codului Silvic propusa de Parlamentul Romaniei. Punctul de vedere al Concurentei a fost remis Administratiei Prezidentiale tocmai in vederea adoptarii unei pozitii fata de propunerea PSD de modificare a legii padurii. Aceste argumente au fost folosite de Klaus Iohannis in scrisoarea prin care a trimis Codul Silvic pentru reexaminare in Parlament.

Reamintim ca o parte a societatii civile l-a acuzat pe presedintele Romaniei ca a retrimis in Parlament Codul Silvic pentru a avantaja compania Holzindustrie, iar argumentele folosite pe Klaus Iohannis ar proveni dintr-o scrisoare trimisa de Holzindustrie, la sfarsitul anului trecut, premierului Victor Ponta. In scrisoare, firma spunea ca articolul care introduce pragul maxim de 30% la achizitia sau procesarea de masa lemnoasa este de natura sa aduca atingere principiilor libertatii economice si ameninta cu efecte negative asupra comertului dintre Austria si Romania.