Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat duminica seara, intr-o emisiune la Digi24, ca pe zona de mare evaziune vor fi "multe actiuni si control direct", dar si "o lupta indirecta", cum ar fi prin organizarea de tombole fiscale pe produse care vin din zona marii evaziuni, astfel incat sa se stimuleze solicitarea bonului fiscal.

HotNews.roFoto: Hotnews

Eugen Teodorovici a recunoscut la Digi24 ca actiunile de control ale Fiscului au fost indreptate mai degraba spre zona de mica evaziune si ca ar trebui directionate catre marea evaziune.

"Si eu am o astfel de perceptie, nu ma ascund, pentru ca oricat de multi ar fi in zona de mica evaziune, iar ceilalti in zona de mare evaziune sunt poate mai putini la numar, dar au volumul foarte mare. Si acolo trebuie sa ne axam. Nu trebuie sa lasam niciuna dintre cele doua zone. Pe zona de mare evaziune vor fi multe actiuni si control direct. Si o lupta indirecta cu marea evaziune. Aici sunt doua idei: fie organizare de tombole fiscale pe produse care vin din zona marii evaziuni, legumele si fructele de exemplu, astfel incat sa stimulezi solicitarea bonului fiscal din aceasta zona de catre populatie. O a doua chestiune este acea idee de a lasa romanului, la finalul unui an, posibilitatea de a-si deduce din impozitul pe venit in timpul unui an o parte din cheltuielile din o anumita zona de evaziune fiscala. Adica, omul intr-un an de zile stie ca-si strange aceste bonuri fiscale pentru ca la final de an in limita a 20%, 30% din impozitul pe venit isi poate lua inapoi niste bani pe care i-a cheltuit pe produsele unde evaziunea este mai ridicata. Sunt metode si n-am niciun fel de problema sa ma angajez la o astfel de lupta", a declarat Eugen Teodorovici la Digi24.

Eugen Teodorovici, despre taxa pe stalp si supraaciza: "Toti ne dorim sa se scoata"

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a mai declarat la Digi24 ca toata lumea isi doreste scoaterea taxei pe stalp si a supraacizei, insa spune ca este un deziderat greu de atins.

"Discutia trebuie purtata in Camera Deputatilor. Sunt pareri pro si contra. Noi toti ne dorim sa se scoata. De exemplu, taxa pe stalp se duce indirect in tarif, pentru ca sunt companii mari de stat carora li se aplica aceasta taxa pe partea de utilitati si care duc aceasta taxa in tarif. Se creeaza un cerc neplacut. Discutiile vor fi si de scoatere, dar impactul este unul foarte mare. Stim foarte bine anul viitor avem o tinta de atins, acel deficit de 1,1% aproximativ, fata anul asta cand avem 1,83%, si va fi foarte greu sa ne incadram in ceea ce inseamna anul viitor", a spus Teodorovici.

"Din pacate, o crima facuta fata de poporul roman a fost aceea cand s-a asumat de catre fostul presedinte aceasta tinta de deficit pe care Romania nu are cum s-o... Alte state si-au asumat-o dar nu in 2016, si ele sunt tari care au avut investitii. Romania este o tara care are nevoie de investitii. Cum poti sa-ti asumi ca presedinte o astfel de tinta, cand stii foarte bine ca tara are nevoie de investitii", a afirmat Teodorovici.

Acesta spune ca ar fi fost o idee premeditata. "Ne gandim la tot ce este mai rau", a spus ministrul Finantelor.

Eugen Teodorovici, despre renuntarea la impozitarea bacsisului:

  • Inainte sa venim cu aceasta initiativa legislativa, au fost discutii cu reprezentantii industriei de servicii din turism, care au solicitat in mod expres reglementarea acestui bacsis, tocmai pentru a scapa de acea situatie in care Fiscul venea peste dansii si identifica sume suplimentare in casa, motivatia fiind ca ele provin de la bacsisul primit de la clienti.
  • Si am spus haideti sa mai discutam inca o data, pentru ca voi ati fost cei care ati cerut acest lucru. Au fost voci in cadrul discutiei care chiar au cerut sa fie pastrata impozitarea bacsisului. Si am spus un lucru foarte clar: avem trei optiuni, fie ramane asa cum este el, fie il lasam optional, de la caz la caz, adica fiecare operator sa decida daca aplica sau nu aplica la nivelul sau acest lucru, si a treia - renuntarea la aceasta parte a reglementarii bacsiului, pentru a evita orice fel de neintelegere la nivelul aplicarii acestuia.
  • S-a agreat intr-un final ca e bine sa-l scoatem practic din cadrul legislativ.
  • In mod normal este o prevedere legala corecta, se fiscalizeaza un venit, este o chestiune legala si asa cum se face si in alte tari.
  • Ii aud pe multi spunand de ce nu se face ceea ce se aplica si in alte state, adica direct pe bonul fiscal. Pai, din doua motive: in primul rand pentru ca, punandu-l pe bon, i-l impui in mod obligatoriu clientului; in al doilea rand, daca, la fel, este pe bon, se percepe si TVA-ul
  • El afara se aplica, dar intr-o formula mult mai dura decat ar fi fost in Romania. Dar poate inca nu suntem gata pentru o astfel de abordare
  • De asta am spus ca, pentru a evita orice fel de discutii si neclaritati, mergem in Parlament saptamana viitoare si modificam ordonanta respectiva, cu scoaterea acestei parti referitoare la bacsis.
  • Intrebat daca vede acest episod un esec: Nu il iau ca pe un esec, ci ca pe o experienta. Cei care critica aceasta abordare ar trebui sa inteleaga ca poate asta este una din calitatile pe care un politician ar trebui sa le aiba, adica aceea de nu ramane fixat intr-o anumita idee daca aceasta se dovedeste fie ca ar trebui indreptata, fie adaptata, fie schimbata.
  • Bacsisul nu se mai reglementeaza, ramane cum a fost situatia de dinainte, singura situatie la care operatorii comerciali trebuie sa aiba grija este aceea cand vine controlul si verifica ceea ce exista in casa, sa nu fie sume in plus fata de ceea ce in mod oficial ar trebui sa aiba sau peste acele plafoane pe care ordonanta respectiva le prevede - 300 de lei, 3 %, plafoane si prevederi pe care piata le accepta.
  • Intrebat despre prevederea privind registrul cu banii personali ai salariatiilor: Nu mai ramane, cade. Sa stiti ca eu nici cu acela nu am fost de acord, dar au cerut in mod insistent sa aplicam si, fiind cu acea ordonanta de aplicat, atunci a fost momentul sa aplicam si acea prevedere cu bacsisul. Adica, acel registru al banilor si el dispare.
  • Acum sa vedem cum arata dupa o luna de zile de aplicare, luna mai, care au fost incasarile, pentru ca este interesant de vazut, ca analiza, de catre stat, de catre piata, de catre cetateni, care sunt sumele pe care statul, in decursul unei singure luni, le-a incasat pe aceasta abordare.
  • Nu este vorba de cat a incasat statul, dar e o discutie care trebuie purtata la rece dupa aceasta luna mai.
  • E vorba de o obisnuinta care trebuie transferata cetateanului in general, trebuie sa intelegem ca aceasta conformare voluntara, aceasta plata a taxelor, impozitelor fata de stat este o chestiune care trebuie sa faca parte din noi, pentru ca altfel statul, fara aceste sume de bani, nu are cum sa investeasca in ceea ce omul are nevoie.