Mihai Gadea a prezentat in cadrul editiei de luni a emisiunii "Sinteza Zilei" cat a costat imaginea Romaniei in prioada in care Elena Udrea a fost Ministrul Turismului. 17,2 milioane de de RON, fara TVA, au fost cheltuite pentru organizarea evenimentelor de promovare si dezvoltare a destinatiilor si produselor turistice, derulate de minister pe teritoriul Romaniei. Iar Antena 3 sustine ca acest contract a fost atribuit in anul 2011, in perioada in care Elena Udrea era ministrul Dezvoltarii si Turismului.

Cum s-a promovat imaginea RomanieiFoto: captura Antena 3

Omul cheie din afacerile lui Rudeanu - o femeie care muncea la o ferma, expulzata anul trecut

Unul dintre oamenii cheie din firmele fantoma aflate in circuitul evazionist inlesnit de ginerele lui Vasile Blaga, Andrei Rudeanu, se numeste Galina Vasilenco, era administrator la trei firme si se ocupa de o ferma de oi, iar in 2014 a fost expulzata din Romania.

Ea figura ca asociat, administrator si imputernicit pe conturile bancare ale societatilor Biovros, Biotehnical Industrial si Edificia 2003 Construct, care, in perioada ianuarie 2009 - decembrie 2012, figureaza ca furnizori importanti ai societatii lui Rudeanu, Axis Corporate Security, valoarea totala a facturilor fiscale ce atesta prestarea unor servicii sau bunuri catre aceste societati fiind de 3.577.401 lei plus TVA in cuantum de 816.388 lei, scrie antena3.ro si Mediafax.

Procurorii arata ca, din analiza rulajului conturilor acestor trei societati, rezulta ca sumele primite de la Axis Corporate Security erau fie retrase de la sediul bancii sau de la ATM de catre Galina Vasilenco, fie transferate in conturile bancare ale altor societati comerciale, avand si acestea un comportant fiscal disimulat de tip fantoma.

"Din verificarile facute la Oficiul Roman pentru Emigrari rezulta ca Galina Vasilenco a fost indepartata de pe teritoriul Romaniei in 20 iunie 2014. Pe durata sederii acesteia pe teritoriul Romaniei a fost gazduita de Ina Ceban si Iurie Ceban la domiciliul acesteia din Bucuresti, sectorul 2, iar ulterior s-a aflat la o firma de oi a familiei Ceban din comuna Campineanca, judetul Vrancea, unde a ajutat la treburile gospodaresti", se mai arata in documentul citat.

Astfel, conchid anchetatorii, pe intreaga perioada in care s-a aflat in Romania, Galina Vasilenco a fost folosita pentru retragerea unor importante sume de bani din conturile societatilor unde era asociat, administrator si imputernicit, fara a presta vreun fel de activitate pentru societatea lui Rudeanu.

In document se arata ca banii retrasi ajungeau de regula la Iurie Ceban.

Tribunalul Bucuresti a decis, vineri, arestarea preventiva a lui Andrei Rudeanu, ginerele copresedintelui PNL Vasile Blaga, in dosarul in care se fac cercetari pentru evaziune fiscala, cu un prejudiciu de 600.000 de euro.

In dosar sunt vizate cinci firme de paza, printre care si cea a lui Andrei Rudeanu, Axis Corporate Security, care ar fi fost implicate in comiterea unor infractiuni de evaziune fiscala, prin inregistrarea in contabilitate de achizitii fictive de servicii.

"Din investigatii a reiesit faptul ca, in scopul sustragerii de la plata taxelor si impozitelor catre bugetul de stat, reprezentantii unei companii specializate in prestari de servicii de paza ar fi creat un circuit infractional, format din mai multe societati comerciale, prin care ar fi fost evidentiate tranzactii fictive", se arata intr-un comunicat de presa al Politiei Romane.

Infiintata in anul 2009, Axis Corporate Security este o companie care actioneaza in domeniul securitatii private si ai carei specialisti sunt recrutati din agentiile publice, private sau guvernamentale, scrie pe site-ul firmei.

In 2012, firma a castigat si contractul de paza a unitatilor miniere din Valea Jiului, iar presa a relatat ca societatea a fost sanctionata de mai multe ori de Inspectoratul Teritorial de Munca Hunedoara, pentru ca nu si-a respectat obligatiile fata de angajatii care se ocupa cu paza unitatilor miniere.

De asemenea, firma a castigat contracte cu Directia Regionala de Drumuri si Poduri Timisoara, pentru paza unor poduri aflate in patrimoniul regiei. Urmare a criticilor la adresa lui Vasile Blaga, firma Axis Corporate Security a renuntat la contractul cu CNADNR.

Andrei Ionut Rudeanu este casatorit cu fiica lui Vasile Blaga, Agathe Cristina, din 2008.

vezi documentele aici