Copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat luni seara, la TVR1, ca ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ar trebui sa-si dea demisia din functie pentru comunicatul prin care le atrage atentia liberalilor ca risca sanctiuni penale in cazul unor "manifestari politice ilegale".

Alina Gorghiu la TVRFoto: Captura TVR1

"Este pentru mine o surpriza extrem de neplacuta ca un ministru al Justitiei, un ministru care ar trebui sa se preocupe de coruptia din Romania, de Mecanismul de Cooperare si Verificare pe tema justitiei, de situatia erorilor judiciare din Romania, sa se preocupe de lucruri care tin de competentele domniei sale, se apuca sa scrie depese infierand Opozitia, anuntandu-ne cum ne face plangeri penale, cum nu avem dreptul sa protestam ca cetateni ai Romaniei cu drepturile si libertatile noastre", a sustinut copresedintele PNL, potrivit Agerpres.

Gorghiu a raspuns astfel intrebata despre comunicatul de presa al ministrului Justitiei prin care acesta le atrage atentia liberalilor ca organizarea de "manifestari politice ilegale" in scopul impiedicarii exercitarii puterii de catre Parlament sau Guvern poate atrage raspunderea penala.

"Domnul ministru Cazanciuc ar fi trebuit sa-si dea demisia inainte sa scrie comunicatul acesta, daca stia ca vrea sa-l scrie sau daca cineva l-a obligat sa-l scrie. In ultimele doua zile a avut niste iesiri absolut speciale, ca sa nu le spun altfel. Da, ar trebui sa-si dea demisia. Stiti cum, cand vezi un prim-ministru care este acuzat de asemenea fapte, care sfideaza ordinea constitutionala, structura constitutionala a statului roman, ca nu-si da demisia, tu, ca biet ministru al Justitiei, care abia te inventezi acum in spatiul public ca om politic, de ce sa ti-o dai?", a mai declarat copresedintele PNL.

Alina Gorghiu despre propunerea lui Tariceanu privind o comisie de evaluare a democratiei: Suna ca o gluma

Alina Gorghiu a mai declarat la TVR 1 ca propunerea lansata de presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, referitoare la infiintarea unei comisii speciale privind evaluarea democratiei, a statului de drept, suna ca "o gluma".

"Expusa in spatiul public o asemenea propunere din partea domnului Tariceanu, suna ca o gluma. Domnul Tariceanu este cel care, de vreo doua luni de zile, a facut imposibilul sa-l salveze pe Sova si a facut toate demersurile si a apelat la toate parghiile mai putin ortodoxe ca sa-l salveze. (...) Intotdeauna este oportun ca in Parlamentul Romaniei sa se discute despre stat de drept, dar as vrea ca acest discurs sa-l aiba oameni care sunt de buna credinta si care atunci cand vorbesc despre stat de drept, despre libertati sa nu se inchida in spatele biroului si sa discute: Ce mai modificam astazi? Scoatem conflictul de interese pentru ca vreo sapte pesedisti sunt acuzati, mai facem o modificare la Codul penal", a declarat Gorghiu, potrivit Agerpres.

Alina Gorghiu: PSD va fi garda pretoriana la votul in cazul Ponta; pozitia PNL este consecventa

Copresedintele PNL Alina Gorghiu sustine ca liberalii vor fi consecventi la votul in cazul cererii DNA privindu-l pe Victor Ponta si ca nu vor face un zid asa cum vor face cei de la PSD, pe care i-a catalogat drept garda pretoriana a prim-ministrului, transmite Agerpres.

"Pozitia PNL este consecventa, noi nu o sa facem niciodata diferenta intre parlamentarul X, Y, Z sau Victor Ponta. Noi nu o sa facem niciodata un soi de zid asa cum face PSD in jurul unui reprezentant al PSD. Sova, Ponta sau oricum s-o numi PSD-istul in cauza beneficiaza de cu totul alt tratament decat restul cetatenilor Romaniei", a afirmat Gorghiu, luni, la TVR 1.

Ea i-a transmis lui Ponta ca "nu in Parlament sau in adunarile PSD iti demonstrezi vinovatia sau nevinovatia".

"Nu cred ca ai dreptul sa pui o asemenea presiune pe Parlamentul Romaniei, ar fi mult mai simplu sa puna capat acestui delir politic prin care trece Victor Ponta si sa-si dea demisia", a adaugat Gorghiu.

Liderul PNL a acuzat PSD ca va face un front comun de teama pentru Victor Ponta la votul din plenul Camerei in cazul cererii DNA.

"Maine veti vedea un comportament diferit al celor de la PSD, care vor reprezenta garda pretoriana, pentru ca ia amenintat cu diverse, pentru ca le este frica sa se disocieze de Ponta si un comportament normal, firesc, constant al unei Opozitii care spune: oameni buni, nu suntem pusi in Parlamentul Romaniei sa avem comportament privilegiat", a adaugat Gorghiu.

Copresedintele PNL a declarat ca nu se teme de o plangere penala, aratand ca premierul suprima anumite drepturi prin afirmatiile referitoare la depunerea unor plangeri penale in cazul unor actiuni ilegale de protest organizate de liberali.

"S-a intamplat un lucru fara precedent din 1989 pana astazi: un premier in functie, care este lipsit de legitimitate, nu are nici onoarea, nici demnitatea sa semneze un act elementar, o hartie A4 pe care sa scrie "imi dau demisia", a simtit nevoia sa ameninte public liderii Opozitiei cu plangeri penale. Nu ma tem nici eu, nici Vasile Blaga de nicio plangere penala, nu vorbim de liderii Opozitiei ca persoana fizica, vorbim de suprimarea de catre premierul in functie a unor drepturi si libertati fundamentale. Mi se pare ca este un lucru care sfideaza ideea de stat de drept, democratia sa vii in spatiul public tu, premier, in exercitiu si sa vorbesti despre suprimarea libertatii de exprimare", a spus Gorghiu la TVR1.

Ea a aratat ca pentru actiunile PNL exista aprobari de la jandarmerie si primarie.

Anterior, Alina Gorghiu a anuntat ca Opozitia va face un protest - "un lant viu" in jurul Parlamentului, vineri, cand urmeaza sa fie dezbatuta si votata motiunea de cenzura intitulata "Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu este o lozinca!".