Biroul Politic al PSD va adopta luni o decizie privind votul din Parlament pentru numirea lui Mihai Razvan Ungureanu la conducerea SIE, dar din discutiile deja avute in partid pe aceasta tema rezulta foarte clar ca parlamentarii PSD nu vor vota in favoarea acestei numiri, a declarat Rovana Plumb, joi seara, la Antena 3.

Plumb, presedinte interimar al PSD, a aratat, la Antena 3, ca presedintele Iohannis nu s-a consultat cu liderii PSD inainte de a avansa aceasta numire, desi a asigurat initial ca vor exista consultari si un echilibru intre putere si opozitie in ceea ce priveste numirile in aanumite pozitii cheie.

Seful interimar al PSD a adaugat ca nu poate fi votat Ungureanu in conditiile in care acesta este un "expozant al pedelismului" in Romania. Birourile Permanente ale celor doua Camere vor fi convocate luni pentru procedura de numire a lui Mihai Razvan Ungrureanu la conducerea Serviciului de Informatii Externe (SIE), au spus, joi, pentru Mediafax, surse parlamentare. Sedinta ar putea avea loc la ora 13.00. Presedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pe senatorul PNL Mihai Razvan Ungureanu, fost premier, pentru functia de director al SIE.

Reprezentantii PSD si Victor Ponta au spus ca nu il sustin aceasta nominalizare, in schimb liderul UNPR, premierul interimar, Gabriel Oprea a anuntat ca il sustine pe presedintele Iohannis in acest demers. Co-presedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, ca numirea lui Mihai Razvan Ungureanu la SIE este un pas important in schimbarea majoritatii parlamentare, iar cei de la PSD au o reticenta de a convoca plenul pentru aceasta numire, dar PNL nu are nicio rezerva sa ceara convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare.

Constitutia si Legea de functionare a Serviciului de Informatii Externe au prevederi diferite privind numirea directorului acestui serviciu de informatii. Constitutia prevede ca directorul SIE este votat de Parlament, la propunerea presedintelui, iar Legea SIE arata ca numirea este facuta de CSAT.