Vicepremierul Gabriel Oprea a afirmat sambata seara, intr-o emisiune la Realitatea TV, ca a fost reevaluat "in sensul bun" de aproape toti presedintii Romaniei, deoarece a demonstrat solidaritate in momente grele si intotdeauna si-a respectat cuvantul.

Gabriel Oprea la Jocuri de PutereFoto: Captura Realitatea TV

"In momentul in care am lucrat mai mult impreuna, dincolo de campaniile politice, cand faci ceva cu adevarat pentru tara asta si iti faci datoria... Cred ca aici este plusul meu, ca stau la greu, ca nu fug la prima greutate si ca imi tin cuvantul dat. Si cred ca m-au reevaluat cam toti presedintii, in sensul bun, pentru ca sunt un om care stau la greu. La greu, toti vor sa aiba oameni adevarati", a declarat Oprea, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca a aratat intotdeauna respect functiei de presedinte al Romaniei si a evitat orice conflict cu seful statului.

"Am avut o relatie corecta cu toti presedintii Romaniei si (...) ii respect pe toti presedintii Romaniei, ca institutie, indiferent ce spun sau ce nu spun, nu le-am raspuns niciodata pana acum in contradictoriu. (...) Respect institutia presedintelui Romaniei. Il respect pe presedintele Iohannis, este presedintele Romaniei, ales de romani", a precizat Gabriel Oprea.

Gabriel Oprea: UNPR are doua variante pentru viitoarele alegeri, in alianta cu PSD sau singuri

UNPR ia in calcul pentru alegerile locale si parlamentare din 2016 doua variante, participarea intr-o alianta cu PSD sau pe propriile liste, a anuntat sambata presedintele partidului, vicepremierul Gabriel Oprea.

"Sunt doua curente in momentul de fata, avem o propunere din partea PSD, un protocol de alianta, nu l-am semnat inca (...). Suntem in coalitia de guvernare, avem o propunere din partea PSD sa facem o alianta pentru viitoarele alegeri, locale si generale. Si avem un curent in partid, cred eu destul de indraznet, sa mergem singuri", a declarat Oprea la Realitatea TV, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca deocamdata nu s-a luat o decizie referitoare la modul in care UNPR va participa la alegerile de anul viitor.

"Nu ar fi corect sa ma antepronunt, trebuie sa ma consult cu colegii mei de partid. Dar pot sa spun ca avem doua posibilitati, le analizam. (...) Dar e un curent din ce in ce mai puternic in partid, putin prea optimisti, prea indrazneti, spun sa mergem singuri. Vom lua la momentul oportun o decizie", a precizat liderul UNPR.

Oprea a mentionat ca a existat in 2012, dupa caderea Guvernului Ungureanu, un moment in care s-a pus problema unei fuziuni intre UNPR si PSD, dar s-a opus atunci acestei solutii.

"A fost un moment mai greu in care oameni cu mai multa experienta au spus: hai sa fuzionam. Ni s-a cerut si din partea PSD-ului, hai sa fuzionam. Am spus nu, suntem un proiect pe propriile picioare si viata a dovedit ca UNPR e un partid al interesului national", a spus Gabriel Oprea.

Gabriel Oprea, intrebat daca ar accepta functia de premier: Sunt altii care vor sa fie prim-ministri

Vicepremierul Gabriel Oprea a respins, sambata, varianta in care, daca Victor Ponta ar demisiona, el ar putea prelua functia de prim-ministru din partea actualei coalitii.

"Nu are rost sa discutam. Cred ca sunt bun ca militar, pe probleme de securitate nationala - cu toata modestia, cred ca am demonstrat acest lucru. (...) Cred ca locul meu este in acest domeniu. Sunt altii care vor sa fie prim-ministri, sa fie sanatosi. Cred ca, dincolo de functii, trebuie sa fim mai responsabili, ca sa facem ceva pentru Romania", a declarat Oprea, la Realitatea TV.

Intrebat daca ar sustine un alt reprezentant al PSD pentru functia de prim-ministru, in eventualitatea demisiei lui Victor Ponta, liderul UNPR a refuzat sa raspunda.

"Il sprijin pe Ponta prim-ministru, e clar? (...) Nu iau in calcul aceasta ipoteza. (...) Nu vreau sa discut aceste ipoteze in momentul de fata", a precizat Gabriel Oprea.

Gabriel Oprea: Vrem sa cumparam a doua escadrila de avioane F16

Guvernul intentioneaza sa cumpere o a doua escadrila de avioane de vanatoare F 16, in cadrul eforturilor de intarire a securitatii nationale, a anuntat vicepremierul Gabriel Oprea.

"Trebuie sa intarim securitatea nationala a Romaniei. Costa securitatea nationala a Romaniei. Statul roman face aceste eforturi extraordinare, ne vom intari si capacitatile militare. Vrem sa cumparam a doua escadrila de avioane F16. (...) E un raspuns clar, un mesaj clar catre partenerii nostri - apreciem, stim ce inseamna securitatea, mai ales intr-o lume nesigura", a declarat Oprea la Realitatea TV, potrivit Agerpres.

Vicepremierul a adaugat ca au fost identificate resursele financiare pentru aceasta achizitie.

"Am discutat-o cu premierul Victor Ponta, cu presedintele Romaniei, avem bani, banii aceia care trebuie repartizati mai bine, sa simta si romanii, si mediul de afaceri, dar sa intarim si securitatea nationala", a precizat Gabriel Oprea.

Gabriel Oprea: Romania este o tara sigura si un exemplu privind lupta impotriva coruptiei

Romania este, in prezent, un exemplu in Europa atat din perspectiva luptei anticoruptie, cat si pentru faptul ca este o tara sigura, a mai afirmat la Realitatea TV vicepremierul pe probleme de securitate nationala, Gabriel Oprea.

"Eu cred ca suntem un exemplu (...) in momentul de fata, in Europa, atat privind lupta impotriva coruptiei, dar si faptul ca Romania (...) este o tara sigura intr-o lume nesigura, mai ales in contextul de securitate din regiune", a declarat Oprea, potrivit Agerpres.

In opinia sa, actualul avant al luptei anticoruptie, pe care il apreciaza ca fiind un moment istoric, va avea ca rezultat o reducere semnificativa a numarului celor care incalca legea.

"Exista acest moment istoric vizavi de coruptia din Romania in care toate institutiile statului isi fac cu adevarat datoria (...). Eu cred ca orice om normal la cap in aceasta perioada cauta sa nu mai faca greseli si cauta sa respecte legea, ca daca nu respecta legea, o pateste. Cred ca in momentul de fata, incet dar sigur, toate aceste lucruri se vor reduce foarte mult", a spus Gabriel Oprea.

Alte declaratii ale lui Gabriel Oprea:

  • (Despre cerinta de a i se spune "dl general") Si la serviciu mi se spune dl general, nu mi se spune dl ministru, deci cu atat mai mult cu cat eram in locul lui Victor Ponta, n-am vrut sa se creeze confuzii.
  • (Despre scandalul privind cresterea salariilor pentru inaltii demnitari) Lucrurile au stat asa cum le-am prezentat. A fost o initiativa corecta in contextul intentiei de crestere a salariilor bugetarilor.
  • Stiu ca s-au pus de acord si cu dl presedinte Iohannis, poate a fost o problema de comunicare.
  • L-am informat pe Victor Ponta ca urma sa treaca acest proiect, iar el, care e un mai bun politician decat mine, mi-a spus "Gabi, fii putin atent, s-ar putea sa fie o capcana politica, s-ar putea ca dl presedinte sa spuna ca nu sustine acest proiect".
  • Si am stabilit ca daca dl Iohannis sustine ordonanta, o publicam in Monitorul Oficial si va produce efecte, daca nu o sustine, nu o mai publicam si nu va mai produce efecte.
  • Am avut doi prim-ministri foarte buni in ultimii 25 de ani, Adrian Nastase si Victor Ponta. Am fost mandru ca am facut parte din guvernul lui Adrian Nastase.
  • (Despre acuzatiile de plagiat) Am facut Dreptul la stat, la Universitatea Bucuresti, ma mandresc cu acest lucru, am intrat printre primii, se poate verifica. Mi-am  facut doctoratul timp de cinci ani de zile si l-am dat cu cu cei mai buni profesori.
  • (Despre ruperea USL) A fost o tema falsa ca s-a rupt USL-ul pentru ca trebuia sa fie dl Iohannis ministru de Interne si vicepremier, cand eram eu vicepremier. A fost o tema total falsa, s-a rupt atunci guvernul pentru ca s-a cerut functia de vicepremier pentru actualul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin.