Postul B1 TV prezinta luni seara, in emisiunea X Press, cu titlu de exclusivitate, o serie de acuzatii la adresa guvernatorul BNR Mugur Isarescu, moderatorul Sabin Orcan afirmand ca acesta "este cel putin suspect de legaturi cu Securitatea". Amintim ca Isarescu a criticat recent Guvernul Ponta cu privire la implementarea Codului Fiscal.

Captura B1 TVFoto: captura B1 TV

Titrand pe burtiera "Isarescu, misiuni in SUA inainte si dupa 1989" si prezentand date din CV-ul guvernatorului BNR, jurnalistii B1 afirma ca acesta a efectuat un stagiu de pregatire in SUA pe vremea lui Nicolae Ceausescu, "perioada in care era greu sa mergi si intr-o tara socialista", si a fost cercetator la "institutul paravan al Securitatii", cu referire la Institutul de Economie Mondiala.

Sabin Orcan a mai afirmat ca el personal, dupa ce a discutat cu patru fosti ofiteri de securitate, are "certitudinea ca Mugur Isarescu a fost si inainte de 1989, dar si dupa 1989, ofiter acoperit, lucru extrem de grav intr-o democratie".

In sprijinul acestor acuzatii, in emisiune au fost difuzate pasaje dintr-o carte publicata in 1998 de jurnalistul Dan Badea, despre averea lui Ceausescu, dar si de pe blogul acestuia.

Note prezentate de B1 TV

Note prezentate de B1 TV

Foto: Captura B1TV

Sub titlul "Cum l-a spalat Isarescu pe amicul Voiculescu", au fost prezentate apoi "documente bomba" publicate de jurnalistul Andrei Badin, o serie de note care ar proveni dintr-un raport realizat in anul 2000 de catre procurori ai DIICOT si ofiteri SIE, cu privire la relatiile dintre Mugur Isarescu si Dan Voiculescu.

"Mugur Isarescu l-a spalat pe Dan Voiculescu, ascunzand ca era prieten cu el", a concluzionat Sabin Orcan.

"Securitatea lui Ceausescu are in continuare ofiteri acoperiti in functii cheie", a mai sustinut Orcan, afirmand ca asteapta "reactia lui Mugur Isarescu cu privire la aceasta acuzatie pe care eu si sursele mele i-o aducem, ca a fost ofiter acoperit al Securitatii".

Invitat in platou, deputatul Daniel Fenechiu a tinut sa remarce ca astfel de acuzatii au mai fost aduse la adresa guvernatorului BNR si ca sunt "vechi".

"Toate indiciile ne arata ca Mugur Isarescu, de 25 de ani guvernator al Bancii Nationale, a fost ofiter al Securitatii, mai precis al Centrului de Informatii Externe", a mai spus Orcan.

Dan Suciu

Dan Suciu

Foto: Agerpres

UPDATE: Intr-o reactie remisa HotNews.ro, Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR, afirma ca toate aceste acuzatii la adresa lui Mugur Isarescu "sunt mituri urbane din copilaria presei din anii '90".

"Sabin Orcan nu a facut decat sa citeze din site-ul lui Dan Badea, fara sa aduca nimic nou. A spus doar ca a vorbit el cu 4 baieti (deci are mai mult de 3 surse), care i-ar fi confirmat lui nu stiu ce... Daca asta e jurnalism de investigatie, atunci ce sa mai comentez. Interesant e ca Sabin Orcan a decoperit tocmai acum aceste acuzatii vechi de 20 de ani, neprobate (pardon, are el niste asa-zise surse...)", a declarat Suciu.

Potrivit purtatorului de cuvant al BNR, "nu e deloc intamplator ca in aceste zile se reiau asemenea atacuri". "Compromiterea guvernatorului si a BNR par a fi obiective de interes in contextul discutiilor tensionate din ultimele luni", afirma el.

"Repet, e surprinzator sa dai citate dintr o carte veche, pe care nimeni nu le-a probat, pe post de breaking news", conchide Suciu.

Amintim ca Mugur Isarescu a criticat recent Guvernul Ponta cu privire la implementarea Codului Fiscal.

Citeste si: