Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, la Romania TV, ca in cadrul discutiilor avute la Palatul Cotroceni, presedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu reducerea TVA la 20%, insa ar vrea ca eliminarea taxei pe constructii speciale si a accizei sa fie efectuata "la o data ulterioara", potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Presedintele a zis da, cu 20% sunt in regula, cu celelalte chestiuni, haideti sa intre in vigoare, de exemplu cu taxa speciala (taxa pe constructii speciale - n.r.) sau cu acciza, de la o data ulterioara. Eu nu le consider pe acelea esentiale, ci TVA de 20% si restul prevederilor. La fel si guvernatorul, dar decizia apartine Parlamentului", a declarat premierul, fara a face alte precizari cu privire la discutiile de miercuri de la Palatul Cotroceni, explicand ca nu vrea sa vorbesca in numele presedintelui Iohannis si a guvernatorului BNR Mugur Isarescu.

Intrebat insa insistent daca se poate spune ca, in urma discutiilor cu sefului statului, s-a ajuns la un consens, Victor Ponta e evitat sa precizeze acest lucru.

Declaratii Victor Ponta:

  • De ce Gabriel Oprea a avut o intalnire separata cu presedintele Klaus Iohannis: "Eu stiu aceste lucruri, dar nu vreau sa le comentez eu, pentru ca tin de partea politica", a spus Ponta, la Romania TV.
  • Eu i-am explicat presedintelui si guvernatorului BNR ca sustin in continuare ca tot ce prevede Codul Fiscal referitor la TVA, (...) cu 20% este un impact pe care putem fara probleme sa-l acoperim din crestere econimica, colectare mai buna si administrare a cheltuielilor
  • impactul bugetar de 7 miliarde de lei din reducerea TVA ar putea fi acoperit doar din nivelul colectarilor, care este estimat la 10 miliarde de lei.
  • "iberalii au propus un TVA de 19%. Se păstrează propunerea de 20% care are cel mai bun impact economic. Impactul de 7 miliarde de lei la bugetul de stat, impactul scăderii TVA nu va provoca niciun dezechilibru
  • O sa aplicam 19% si o sa acoperim din alta parte acei 1,8 miliarde, e foarte bine", a spus Ponta.
  • Odata cu scaderea la 9% a TVA pentru alimente, in turism si alte servicii, de fapt media noastra a TVA e undeva la 16,3%, deci eu cred ca ar fi bine sa fie adoptat intr-un consens politic.
  • Negocieri am avut cu profesorii, cu administratia publica, cu politistii, inainte de discutia cu medicii. (...) Aceste categorii cer legitim sa aiba salarii mai mari. (...) Am discutat un pic, o sa ma vad din nou si cu liderii sindicali, am zis ca nu e corect sa zicem de ce le dam la medici, haideti sa stim foarte bine ca, atunci cand avem bani, in conditiile pe care le negociem, in trei ani si jumatate, spre deosebire de cei dinainte care doar v-au taiat salariile, noi ce am negociat am respectat. Daca cere toata lumea odata, nu, nu se poate
  • Decat sa avem toti medicii urmariti penal, mai bine le spunem ce se sanctioneaza si ce nu se sanctioneaza