Premierul Victor Ponta a declarat marti seara, intr-o interventie telefonica la Romania TV, ca miercuri Consiliul European "poate sa schimbe in tot sau in parte" decizia de astazi a Consiliului extraordinar JAI privind cotele obligatorii de refugiati si a apreciat ca vicepremierul Gabriel Oprea si-a indeplinit "foarte corect si normal" mandatul pe care il avea de la CSAT.

"Am fost in minoritate si votul a decis altceva. Mai mult de atat nu as vrea sa comentez pentru ca maine dl Iohannis merge la Consiliul European si poate schimba domnia sa acolo. (...) Consiliul European e cel care ia deciziile cele mai mari ca acolo sunt sefii de guvern, plus domnul Iohannis si cu presedintele Frantei, restul sunt prim-ministri acolo. La JAI sunt ministri de Interne. Sigur ca maine Consiliul European poate sa schimbe in tot sau in parte decizia de astazi (...). Eu sper (...) ca mai se pot negocia anumite lucruri. Putem sa discutam dupa ce maine seara dl Iohannis va spune ce s-a decis la Consiliul European", a declarat seful Guvernului, potrivit Agerpres.

Intrebat daca Romania are bani pentru a putea primi un numar mai mare de refugiati, Ponta a spus ca "nu e o problema de bani".

"Problema se pune de capacitatea noastra logistica si de capacitatea de a-i integra in societate. Nu cred ca ideea este sa luam niste oameni si sa-i tinem undeva inchisi, ca nu asa se face. Ideea este de a incerca sa le oferim un mod de viata pana cand se pot intoarce in tarile lor. Ceea ce astazi, cand vorbim, nu avem o asemenea experienta. Nu suntem America sau Franta, care sa fi avut o experienta... populatii importante de integrat in Romania, dimpotriva", a explicat Ponta.

Uniunea Europeana a aprobat marti, la reuniunea ministrilor de interne si ai justitiei, cu 'o larga majoritate', repartizarea a 120.000 de refugiati intre statele membre.

'Decizia de relocalizare a 120.000 de persoane (a fost) adoptata cu o larga majoritate de state membre', a anuntat presedintia luxemburgheza a Consiliului UE pe Twitter.

Pe aceeasi retea de socializare, ministrul de interne ceh Milan Chovanec a precizat ca Cehia, Slovacia, Romania si Ungaria au votat impotriva, iar Finlanda s-a abtinut.

Detaliile planului aprobat marti nu au fost facute publice deocamdata.

Viceprim-ministrul pentru securitate nationala, Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, a prezentat, marti, in Consiliul extraordinar JAI, mandatul incredintat de presedintele Klaus Iohannis si de premierul Victor Ponta, votand impotriva proiectului deciziei de aplicare a cotelor obligatorii de imigranti, informeaza un comunicat MAI.