Falimentul unui colos: Culisele durerosului esec al echipei feminine de gimnastica la Mondialele de la Glasgow. Cel mai medaliat sport din istoria Romaniei, gimnastica feminina, se afla intr-un moment de mare cumpana. Reprezentativa feminina a ocupat locul 13 in calificarile la Mondialele de la Glasgow si a ratat atat finala pe echipe, cat si calificarea directa la Jocurile Olimpice. Gimnastele nu s-au calificat nici in finalele pe aparate, o alta contraperformanta istorica. Totusi, cum s-a ajuns la acest dezastru, probabil cel mai dureros din istoria sportului romanesc? 1. Romania are o singura gimnasta completa de top: Larisa Iordache. Ceea ce este mult prea putin. Cand Larisa a fost in forma, a tras si echipa dupa ea, dar cand a lipsit sau a avut o zi mai proasta, asa cum s-a intamplat vineri, consecintele se vad. Tot Larisa este singura care poate spala partial rusinea, la individual-compus, ea fiind medaliata cu argint anul trecut, in spatele americancei Simone Biles. 2. Rezultatele din acest an prevesteau oarecum dezastrul. Gimnastele n-au rupt gura targului nici la celelalte competitii importante din 2015, scrie Adevarul.

ActualitateFoto: Colaj foto

DW: Si da-i si lupta sa mi ti-l salveze. Nu aduce anul ce aduce ceasul, se spune. Pe naiba. La ceasurile 14, nu s-a intamplat ce trebuia, duminica. Spre paguba cea mare a democratiei romanesti care tot cade prada cezarismelor. Dar zilele nu au intrat in sac... Doar cateva sute de oameni au manifestat luciditatea si au avut bunul simt, curajul si patriotismul de a iesi duminica, in Bucuresti, sa ceara, in interesul democratiei si al statului de drept, demisia generalului Gabriel Oprea. Care, daca Romania n-ar suferi din pricina avarierii serioase a statului de drept, daca nu vrea sa continue sa treaca drept o democratie defecta rau, ba chiar complet nefunctionala, nu poate in niciun caz ramane ministru de interne. Caci, dupa cum, pe buna dreptate, sugereaza reprezentantii societatii civile, cu g-ralul Oprea in functie derularea corecta a anchetei uciderii din culpa a politistului Bogdan Cosmin Gigina, deschizatorul coloanei oficiale a dregatorului UNPR-ist, e greu de imaginat. Ba chiar, as spune, imposibila, scrie Deutsche Welle.

UMF Iasi a publicat o noua lista cu studenti straini, dupa reevaluare. Ce s-a intamplat cu cei 94 de studenti care au avut punctajul "marit din pix". Conducerea Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Grigore T. Popa" din Iasi a finalizat, luni, reevaluarea celor 951 de dosare depuse de studenti straini pe locurile cu plata in valuta si a publicat pe site-ul institutiei de invatamant superior noua lista cu studentii care pot sa se inscrie pana pe 2 decembrie, transmite corespondentul Mediafax. Pe noua lista se regasesc si cativa dintre cei 94 de studenti in cazul carora punctajul de admitere a fost marit "din pix", potrivit declaratiilor facute de Gabriel Dimofte, presedintele Senatului UMF Iasi, scrie gandul.info.

Ponta intoarce din nou Romania in vara lui 2012. Victor Ponta s-a deplasat la Sofia pentru discutii cu omologii sai bulgar si sarb, unde a evocat posibilitatea inchiderii granitelor Romaniei in fata valului de refugiati si a pretins ca aceasta va fi pozitia Romaniei la minisummit-ul desfasurat duminica seara la Bruxelles la care urma sa participe presedintele Iohannis. Actiunea lui Ponta incalca hotararea Curtii Constitutionale din 26 septembrie 2012. Premierul a declarat ieri ca nu avea nevoie de mandat pentru a se intalni cu prim-ministrii din Balcani pentru ca "nu este viceprimar de Sibiu" si si-a justificat actiunile prin faptul ca "presedintele Iohannis nu face nimic", merge la Bruxelles "ca surda la hora" si, ca atare, ar fi de datoria lui sa actioneze in interesul romanilor" pentru ca, sugestia evidenta este ca presedintele nu o face, scrie Romania libera.

"Minunile" de la SFANTUL DIMITRIE. Unei femei i-au crescut mainile "taiate de tren", iar un "orb" a inceput sa vada. Uimire si revolta printre pelerinii care asteptau, rabdatori, sa urce Dealul Mitropoliei, spre moastele Sfantului Dimitrie cel Nou - Basarabov. O femeie care le ceruse oamenilor, cu ochii in lacrimi, sa o ajute pentru ca 'acum trei zile i-a taiat trenul mainile', si-a recapatat palmele, ca prin minune. Totodata, un tanar care avea probleme de vedere, si-a luat un baston pe care a atarnat un carton pe care scria: "Orb" - pentru a fi mai convingator - si a inmuiat inimile credinciosilor. Astfel, a obtinut aproape patru sute de lei, in mai putin de o ora, scrie EVZ.ro.

Femeie din Salaj ingropata in gradina casei, dupa ce preotii au scornit o taxa de 1.000 de lei pentru groapa din cimitir: "S-au facut stapani pe biserica". Situatie incredibila in localitatea salajeana Garceiu, unde trupul neinsufletit al unei femei de 93 de ani nu a fost inmormantat, asa cum ar fi fost normal, in cimitirul satului, ci in gradina din spatele casei defunctei. In aceasta situatie s-a ajuns din cauza unei taxe pe care consiliul parohial al bisericii ortodoxe din sat a pretins-o familiei femeii in schimbul permisiunii de a-si ingropa moarta in cimitir. Fiica femeii, Marieta Chira, spune ca discutiile au inceput in seara zilei de marti, 20 octombrie, cand ginerele ei a luat legatura cu coratorul bisericii ortodoxe, pentru a anunta decesul batranei si pentru a vedea ce demersuri erau de facut, avand in vedere faptul ca defuncta trecuse, de cativa ani, la cultul greco-catolic si ca, din acel moment, nu mai achita taxa de cult la biserica ortodoxa (singura din sat), scrie Adevarul.

Cum a ratat CNADNR solutia unui tunel pentru autostrada A1, in loc sa sape un canion in nisipuri miscatoare. Refuzul Companiei de Drumuri de a accepta construirea unui tunel in zona cu alunecari de pe lotul 3 Sibiu-Orastie, in loc de un urias debleu, a cauzat pagube de zeci de milioane de lei, arata documentele detinute in exclusivitate de "Romania libera". Varianta construirii unui tunel in locul uriasului debleu prevazut in proiectul initial, respectiv 42 de metri adancime, pana la 250 de metri latime, a fost propusa Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) de catre constructorul Impregilo-Salini dupa ce a devenit evident ca taierea dealului de argila cu un canion imens nu este fezabila. Dupa semnarea contractului, Impregilo a inceput sa realizeze propriile sale foraje, parte a proiectului tehnic ce trebuia sa il faca. Concluziile constructorului erau dezastruoase.