Premierul Dacian Ciolos a declarat duminica la Digi 24 ca guvernul lucreaza la o reforma a administratiei care sa duca la o salarizare legata de performanta functionarilor, nu doar de vechime. "Ma incearca un sentiment de responsabilitate. Stiu ca posibilitatile acestui Guvern sunt limitate, insa important este sa dam semnalul ca incep schimbarile, ca am inteles mesajul oamenilor. E important sa cream o platforma neutra, dar eficienta pentru cei care vor castiga alegerile in 2016, pentru ca schimbarile sa continue", a declarat Dacian Ciolos la emisiunea moderata de Luca Niculescu.

Dacian Ciolos la Digi 24Foto: Captura Digi 24

Premierul a mai anuntat ca este nevoie ca aparatul administrativ sa fie "subtiat", dar nu pe criterii arbitrare. Intrebat cum va infrange rezistenta sistemului birocratic ca sa impuna aceste schimbari, Ciolos a spus ca se bazeaza pe ajutorul functionarilor onesti si performanti, care vor vedea astfel ca eforturilor lor vor fi recunoscute.

Ciolos a mai anuntat ca guvernul lucreaza pe proiectul legii salarizarii unice inceput de executivul Ponta si ca pana la finalul anului 2016 vrea sa finalizeze cele doua proiecte legislative pentru reforma administratiei: lege noua a salarizarii unice si o legislatia pentru o administratie eficienta.

Ciolos a explicat si de ce a retras din programul de guvernare obiectivul anuntat initial de schimbare a legislatiei electorale pentru alegerile locale prin trecerea la alegeri in doua tururi: "Nu cred ca e potrivit ca un partid de tehnocrati sa modifice legi electorale prin OUG. Se poate face in acord cu Parlamentul, insa nu am observat ca exista acum o majoritate in Parlament pentru acest proiect. Riscam sa pierdem jumatate de mandat pe negocieri cu Parlamentul pe un proiect care nu are majoritate."

Cele mai importante declaratii ale lui Dacian Ciolos:

Cresterile salariale sunt importante si sunt justificate, dar este nevoie sa avem si un pachet de investitii, pentru ca cresterea economica sa nu se bazeze doar pe consum, ci si pe investitii.

Cresterile salariale trebuie sa fie insotite de o imbunatatire a calitatii serviciilor din administratie.

Ma gandesc in primul rand la investitiile in autostrazi. As vrea sa incepem sa demaram proiectul pe autostrada Pitesti - Sibiu.

Un plan de actiuni sectoriale urmeaza sa fie prezentat Parlamentului pana pe 15 decembrie.

Intentionam sa pastram in buget atat masurile din Codul fiscal, care ni se par foarte importante pentru a redinamiza sectorul economic. Sunt foarte multe masuri care stiu ca sunt bune, sectorul economic le apreciaza, in Codul fiscal, deci avem intentia sa le mentinem, sa le aplicam.

La fel, cresterile salariale sunt necesare, in multe domenii. Dupa parerea mea, sunt necesare si cresterile salariale, dar si reforme in sectorul respectiv. Oricum, intentia noastra este, in masura in care va fi posibil, sa pastram aceste cresteri salariale, care au fost decise deja de Parlament si legile promulgate.

Despre cresterea cu 10% a salariilor bugetarilor: Trebuie asteptata promulgarea. Cel mai mult ce putem noi face cu bugetul este sa impingem deficitul pana la 3% sau sub 3%, sa nu depaseasca 3%. Si asa riscam pe termen lung sa avem probleme de credibilitate, care risca sa afecteze investitiile in economia romaneasca, dar, in momentul de fata, cred ca am avea argumentele sa putem justifica un deficit de pana la 3%.

E important sa pastram un contact permanent, periodic, cu principalele grupuri politice din Parlament, neavand un partid care sa ne sustina permanent.

Trecem printr-o perioada de criza de incredere in Romania si cred ca aceasta criza de incredere este periculoasa pentru democratie.

Sper sa ajungem la schimbari ireversibile pentru a recastiga incredere oamenilor, sa evitam aparitia unor formatiuni populiste si extremiste si sa recladim increderea in democratie si in politicieni.

Nu cred ca partidelor le e indiferent cum vor prelua Romania dupa alegerile din 2016.

Vrem sa facem in asa fel incat la sfarsitul lui 2016 sa predam o administratie eficienta, depolitizata.

In administratie e important sa stimulezi in primul rand performanta, nu vechimea. E important ca criteriile de perfoemanta sa fie foarte clare, iar salarizarea sa fie legata de performanta.

Romania ar putea apela la experti europeni atunci cand o administratie sau alta are nevoie de un sprijin, la cerere. Avem in administratia din Romania multi oameni performanti, dar care nu au fost utilizati la capacitatea lor.

Administratia trebuie sa demonstreze ca poate sa fie performanta si trebuie sa demonstreze ca poti fi platit bine in administratie daca esti performant.

Guvernul lucreaza la o lege a salarizarii unice. Sper sa putem adopta pana la sfarsitul lui 2016 acest cadru legislativ: lege noua a salarizarii si o administratie eficienta.

Cu siguranta va fi nevoie de o subtiere a aparatului administrativ, insa nu pe criterii arbitrare.

Aveam 10 zile la dispozitie sa fac acest Guvern, insa era intr-un context tensionat in Europa si am fost constient ca e important sa avem un Guvern stabil. Am lucrat singur, nu am avut un partid care sa vina cu propuneri de ministri si cu un program politic.

Nu am avut discutii cu partidele asupra oamenilor, am avut sugestii, insa am vrut sa imi asum singur responsabilitatea.

La domnul Baciu (propunerea initiala pentru Ministerul Sanatatii - n.red.) nu am renuntat doar din cauza pozelor, ci din cauza ca dansul nu a fost sincer in privinta pregatirii.

Nu cred ca e potrivit ca un partid de tehnocrati sa modifice legi electorale prin OUG. Se poate face in acord cu Parlamentul, insa nu am observat ca exista acum o majoritate in Parlament pentru acest proiect. Riscam sa pierdem jumatate de mandat pe negocieri cu Parlamentul pe un proiect care nu are majoritate.

Vom folosi toate instrumentele ca oamenii care nu sunt integri sa nu mai lucreze pe pozitii care reprezinta statul.

Noul Minister pentru Consultare Publica si Dialogului Civic nu este un instrument de presiune pentru politicieni, insa cred ca putem sa cream un cadru prin care sa le aratam ce asteapta cetatenii iar ei sa decida, in deplina legitimitate.

As vrea sa putem organiza si dezbateri publice pe teme mari.

Romania are nevoie de o prezenta mai activa in Uniunea Europeana.

Pentru a schimba lucrurile, nu e suficient sa reuseasca o echipa de 20-22 de oameni. Trebuie sa reusim impreuna. E important pentru Romania sa demonstram ca democratia poate sa functioneze si sa dea rezultate.

Am primit un mandat de un an de zile, in care vreau sa am rezultate, ambitia mea nu este sa fiu premier si dupa 2016. Obectivul meu este sa duc lucrurile la bun sfarsit pana in 2016, obiectivul meu nu este sa creez un partid politic, sa intru intr-un partid sau sa castig alegeri in 2016.