Vicepremierul Vasile Dincu a negat, luni, intr-o emisiune la Realitatea TV, ca ar fi fost propunerea PSD pentru functia de ministru si de vicepremier.

Vasile DancuFoto: Agerpres

"Nu sunt propunerea PSD. (...) Poate ca in calculul strategic, in general, sa fi contat si chestiunea asta. In niciun caz noi n-am vorbit de politica. (...) PSD a avut in acel moment o propunere, o propunere rezonabila dupa parerea mea, pentru premier, dl Liviu Voinea, dupa un model care era vehiculat in acel moment. Faptul ca in comisie am reusit sa conving pe toata lumea, inclusiv pe parlamentarii din PNL, faptul ca am reusit sa gasesc o formula de comunicare si un proiect care sa-i convinga, mie imi da sperante pentru viitor, pentru o noua etapa din politica romaneasca", a explicat Vasile Dancu, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca il stie de mai multa vreme pe Dacian Ciolos, care i-a propus sa faca parte din guvernul sau.

"Am vorbit cu dl Ciolos de mai multe ori inainte, ne cunoastem de mai multa vreme, am discutat foarte mult despre agricultura, despre cercetarea pentru asta, am discutat despre faptul ca avea in aceasta iarna o reuniune a Consiliului Europei in care se discuta despre planificarea agricola pe noua reforma agrara, pe care dansul a facut-o pentru Romania, si ma intreba de studii, i-am dat studii. Printre altele, se vorbea atunci de faptul ca as putea sa fiu ministru si a incercat sa ma incurajeze, fara sa stim nimic. (...) I-am explicat motivele profesionale pentru care nu vreau", a declarat Dincu.

Nu si-ar fi dorit sa fie invitat in noul Cabinet, mai ales ca avea de lucru la mai multe proiecte.

"Dupa ce si-a dat demisia Victor Ponta (...) ma asteptam, m-am rugat sa nu ma sune, pentru ca ma asteptam sa-mi continui ceea ce am de facut. Aveam cateva proiecte importante de terminat in aceasta toamna. M-am gandit intr-o zi: sper sa nu ma sune, daca nu ma suna astazi, inseamna ca am scapat si pot sa-mi vad de treaba. (...) Si cand ma bucuram ca n-am primit niciun telefon si m-am pus in fata computerului si mi-am luat o carte - lucrez la o carte despre imaginarul colectiv si superstitiile la romani, pe care trebuie sa o termin - si cand am inceput sa scriu din nou, am primit telefonul sa ne vedem. Mi-am dat seama ca va fi foarte greu sa refuz, mai ales ca discutasem de foarte multe ori cu domnia sa despre principiile reformarii Romaniei. Am discutat in ultimii ani, cand dansul era la Bruxelles (...), de zeci de ori despre ce ar trebui facut pentru Romania. Discutam ca doi oameni care sunt sincer interesati de Romania, nu de politica", a mai declarat Dincu.

Vasile Dincu: Mandatul meu in Guvern este de un an

Vicepremierul Vasile Dincu a mai declarat, luni, intr-o emisiune la Realitatea TV, ca mandatul sau in Guvern este numai de un an, scrie Agerpres.

"Noi am primit legitimitate din partea Parlamentului (...) pentru un an de zile. Acesta este mandatul nostru, al acestui Guvern. Sigur ca poate sunt oameni in echipa guvernamentala - si sper, pentru ca sunt oameni tineri - care sa-si doreasca in continuare sa faca cariere politice, ceea ce n-ar fi rau. Sigur, ar trebui ca anul acesta sa-si respecte independenta, sa-i respecte nepartinitatea si dupa aceea poate sa faca orice", a mentionat Vasile Dincu.

El considera ca perioada de un an pana la alegeri, in care partidele politice nu sunt reprezentate in Guvern, va fi benefica pentru viata politica din Romania.

"Eu am o speranta, ca in aceasta pauza de un an de zile, in care politicienii nu vor fi pusi sa se bata intre ei pe bugete si pe alte lucruri, va fi o perioada foarte buna pentru partide. Si va fi un reviriment chiar si pentru viata politica, nu numai pentru viata administrativa a Romaniei", a opinat vicepremierul.

Potrivit lui, e nevoie de o noua etapa in politica romaneasca, lucru pe care l-ar fi inteles si politicienii.

"Eu cred ca in acest moment si politicienii au inteles faptul ca este nevoie de o noua etapa, inclusiv in ceea ce inseamna partidele politice. In acest an, in care nu vor mai trebui sa suspicioneze unii pe altii privind furatul startului campaniei, nu vor trebui sa se bata pentru fonduri - pentru ca noi toate fondurile de la guvern le vom pune intr-o maniera supertransparenta, se vor da numai pe proiecte - (...) cred ca in acest moment isi vor face proiecte mai bune, pentru ca au ocazia sa se gandeasca si sa-si regandeasca politicile lor. Eu nu cred ca politica se poate face fara politicieni. Eu cred ca acum politicienii vor aduce foarte multi tineri. O sa vedeti pe liste, la partide, in toamna, pe listele parlamentare (...) ca jumatate o sa fie tineri, jumatate o sa fie oameni care o sa semene, intr-un fel sau altul, cu cei pe care ii vad acum in Guvern, cu cei tineri din Guvern. (...) Cred ca acesti tineri care au venit de la Bruxelles sau din alta parte in Guvern au in acest moment si rolul acesta de model", a spus Vasile Dincu.