Mita primita de diversi functionari in dosarele instrumentate de DNA in acest an se ridica la o suta de milioane de euro, a declarat miercuri, la Digi24.ro, procurorul sef al DNA, Laura Codrutei Kovesi, care a aratat ca aceasta suma poate creiona o imagine a fenomenului coruptiei in domeniul achizitiilor publice, avand in vedere ca in general se solicita mita in valoare de 10% din valoarea contractului.

"Daca raportam la procentul de 10% puteam avea o imagine a fenomenului coruptiei in domeniul achizitiilor publice", a spus Kovesi, care a subliniat ca de foarte multe ori companiile care dau mita fac si evaziune fiscala, pentru a putea face rost de acesti bani, iar acest lucru afecteaza in cele din urma calitatea si pretul serviciilor furnizate cetateanului.

Ea si-a explicat surprinderea ca, desi in fiecare an exista persoane condamnate, numarul infractiunilor de coruptie ramane mare, citand cazul "dificil de explicat" al unui secretar de stat care a continuat sa primeasca mita, desi in urma cu cateva luni a asistat la prinderea in flagrant a unul coleg din minister.

"Si-a conspirat actiunile, dar nu s-a gandit ca ar trebui sa renunte", a spus Laura Codruta Kovesi, care a pledat pentru masuri preventive in conditiile in care degeaba este arestat un functionar daca a doua zi este inlocuit cu un alt functionar care face acelasi lucru".

Procurorul sef a subliniat ca unii dintre suspecti "sunt mai afectati de masuri asiguratorii sau ca li se confisca anumite bunuri decat ca petrec 30 de zile in arest preventiv".

Ea si-a exprimat din nou nemultumirea ca se recupereaza prea putin din bunurile confiscate de justitie, prin decizii definitive si a subliniat ca este "extrem de important sa se inceapa confiscarea efectiva a acestor bunuri".

La finalul emisiunii, Laura Codruta Kovesi a fost intrebata daca a doat vreodata bacsis la coafor, dar a procurorul sef a negat. "Cateodata, la restaurant", a aduagat ea.