Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a subliniat duminica, la PRO TV, intrebat despre posibilitatea retrimiterii in Parlament de catre presedintele Klaus Iohannis a proiectului de lege privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, ca social-democratii sustin acest proiect in forma votata saptamana aceasta de Camera Deputatilor, transmite Agerpres.

"Noi sustinem acest proiect de lege, l-am votat in cunostinta de cauza si cu toata increderea (...) Nu obisnuiesc sa comentez ipoteze, cand o sa avem o asemenea situatie, putem discuta atunci", a afirmat Dragnea, intrebat despre posibilitatea retrimiterii in Parlament a proiectului de catre seful statului, in conditiile in care Asociatia Romana a Bancilor a respins acest act normativ si ar fi cerut presedintelui Iohannis sa il conteste la Curtea Constitutionala.

De asemenea, presedintele PSD a reiterat ca proiectul de lege este un act "de responsabilitate fata de familiile care s-au imprumutat si de dreptate si de justitie sociala". "Noi sustinem sistemul bancar, nu avem nimic impotriva lui, dar politica noastra se indreapta spre oameni, adica toata legislatia, toate masurile guvernamentale, ar trebui sa aiba ca efect final, cel putin in viziunea noastra, o viata mai buna pentru oameni si dreptate sociala (...) Si acum discutam de un obiect, de un imobil, care a fost pus in garantie. Daca a fost luat in garantie la o valoare, de ce nu este suficienta valoarea aceea? Descoperim acum ca nu este suficienta valoarea aceea? Nu", a afirmat Dragnea.

El a amintit faptul ca in anii de criza foarte multe familii si afaceri au ajuns in ruina din cauza unor credite contractate anterior, suferind singure efectele recesiunii economice.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri, cu 233 de voturi "pentru", un vot "impotriva" si o abtinere, proiectul de lege privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite. Proiectul de lege prevede ca debitorul are dreptul sa stinga creditul ipotecar prin transmiterea catre creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat in favoarea creditorului, fara a mai plati altceva. Camera Deputatilor este for decizional pentru acest proiect de lege.

Adoptarea legii privind darea in plata a unor bunuri imobile catre banci, in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, pericliteaza piata creditului imobiliar si va restrictiona drastic accesul la creditare, a atentionat Asociatia Romana a Bancilor (ARB), intr-un comunicat de presa transmis miercuri.

"Asociatia Romana a Bancilor isi exprima ingrijorarea fata de modul in care Parlamentul Romaniei a nesocotit prevederile legislatiei nationale si europene si fundamentele unei economii de piata prin adoptarea legii privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite. Aceasta lege pericliteaza piata creditului imobiliar, cu consecinte extreme pentru tinerele familii si pentru orice tanar, in general, care vor resimti accesul la credit drastic restrictionat", se arata in comunicatul citat.

De asemenea, ARB, "ca reprezentanta a intregii comunitati bancare", precizeaza ca "in ciuda caracterului invocat de legiuitor, pretins social, aceasta lege va avea consecinte contrare si va impacta nefavorabil accesul la credit imobiliar al tuturor categoriilor sociale".

"Aceasta lege va avea, de asemenea, prin restrictionarea accesului la credit, un impact negativ pe orizontala asupra dezvoltatorilor imobiliari, industriei constructiilor, industriei materialelor de constructii si numarului de tranzactii imobiliare. Legea adoptata induce riscuri sistemice sectorului bancar din Romania, avand impact asupra stabilitatii financiare a acestuia prin afectarea solvabilitatii bancilor cu posibile consecinte asupra deponentilor. In plus, aceasta lege genereaza impact direct asupra bugetului statului prin intermediul programului Prima Casa, care este garantat de FNGCIMM in proportie de 50%", noteaza ARB.

Asociatia este de parere si ca legea adoptata contravine prevederilor din Constitutia Romaniei, dreptului european in vigoare, respectiv Directivei 17/2014, si Codului Civil. Astfel, aceasta lege incalca principiile ne-retroactivitatii, predictibilitatii si proportionalitatii legii, precum si dreptul de proprietate prevazute de Constitutia Romaniei.