Subiectul privind taxa de prima inmatriculare a fost dezbatut in aceasta seara atat la "Stirea zilei" (Antena3) cat si la "100%" (Realitatea TV).

Varujan Vosganian a declarat la Stirea zilei ca nu se pune problema returnarii taxei de prima inmatriculare...inca, si ca pe guvernanti ii intereseaza doar aerul curat. Scopul instituirii acestei taxe este blocarea accesului in tara a unor autovehicule care polueaza. Este o taxa de mediu, a declarat Vosganian care a mai adaugat ca o parte din banii colectati de pe aceasta taxa (30 de milioane) s-au dus anul acesta la 17.000 de persoane care si-au cumparat masini noi.

Ministrul a fost contrazis la 100% de catre Liviu Dobrin, director general la Autovit, care a prezentat un raspuns primit de la ministerul Finantelor in care se recunoaste ca taxa este doar o forma de a aduce bani la buget iar sumele colectate vor avea destinatii diverse si nu merg doar la Mediu.

Liviu Dobrin spune ca taxa este discriminatorie si ca unicul scop al acesteia este de a stopa importul masinilor cu Euro 3 si Euro 4 pentru a favoriza APIA. Taxa a fost impusa in urma unei vizite a APIA la dl Sebiastian Vladescu, a declarat transant Liviu Dobrin.

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a parat palid spunand, in cadrul aceleiasi emisiuni, ca prin taxa pentru mediu se inteleg toate taxele ce au o oareare legatura cu mediul. Ministrul si-a exprimat speranta ca toti banii proveniti din aceasta taxa sa ajunga la Mediu si nu si in alta parte.

Intervenita telefonic in cadrul emisiunii 100%, fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu, a declarat ca ea a avertizat inca d ela inceput ca este vorba despre o taxa fiscala si nu una de mediu si ca a cerut in permanenta scaderea cuantumului acestei taxe.