Potrivit unei analize realizate si difuzate de postul BBC, citat de agentia de presa Rador, cel care va ocupa fotoliu de ministru al justitiei va trebui sa rezolve problema functionareii ANI si sa finalizeze procesul de reviziure al Codului penal si al Codului de procedura penala.

Realizatorii BBC au insistat asupra disfunctionalitatilor justitiei romanesti, semnalate de catre forurile europene. Într-un raport recent al Comisiei Europene pe tema progreselor făcute de România la capitolul Justiţie, se spunea că deşi au fost întocmite dosare de corupţie la nivel înalt, nu s-a ajuns la sentinţe definitive. iiva s-a creat in parte si datorita

faptului ca Tudor Chiuariu a cerut demiterea lui Doru Ţuluş, adjunct al procurorului şef al DNA, avand in vedere ca acesta coordona anchete în care erau acuzaţi importanţi lideri politici, printre care Dan Voiculescu şi Markó Béla.

Pentru a elimina posibilitatea sanctionarii Romaniei de catre Comisia Europeana, realizatorii BBC considera ca viitorul ministru al jutitiei ar trebui sa numeasca cat mai repede un presedinte la Agentia Nationala de Integritate pentru ca institutia sa poata deveni functionala. De asemnea trebuie urgentata si adoptarea celor doua coduri penale.