Europarlamentarul Monica Macovei a declarat, la B1 Tv, ca trebuie sa existe un control mai strict al cartelelor prepay si a apreciat ca nicio tara din Europa nu mai este sigura si ca ceea ce s-a intamplat la Paris, Ankara sau Bruxelles nu reprezinta actele de final ale terorismului, ci de inceput, citeaza Mediafax.

"Putem sa discutam daca trebuie sa existe o evidenta mai stricta a cartelelor preplatite... Categoric, trebuie sa existe! Daca se gasesc mijloace, asa cum spune Curtea Constitutionala de protejare a datelor personale, de ce nu? Noi, cei care avem abonamente le avem cu cartea de identitate, cu CNP, asa ca daca noua ne protejeaza datele firmele de telefonie mobila care vand telefonul cu abonament, la fel de bine pot proteja datele personale si in cazul celor care cumpara cartele preplatite. Deci exista aceasta posibilitate", a declarat europarlamentarul Monica Macovei, intr-o emisiune televizata.

Ea a reamintit ca in majoritatea statelor din UE nu pot fi cumparate cartele preplatite fara actul de identitate.

Monica Macovei a mai spus ca este posibil ca unele cartele prepay din Romania sa fi fost folosita in atentatele teroriste din Europa.

"Din moment ce din Romania si din foarte putine alte tari din Europa se pot cumpara cartele preplatite fara sa spui cine esti si fara sa dai un act de identitate, sigur ca ele pot fi fiolosite fie de persoanele cu buna intentie, care nu au nicio legatura cu terorismul, dar ele pot fi folosite de persoane care practica terorismul si care comunica fara a fi identificate. Din cate am inteles tehnic, practic cumpara cantitati si folosesc o singura data o cartela cu un telefon, apoi le arunca", a aratat europarlamentarul.

Ea a apreciat ca seria atentatelor va continua.

"Cred ca in acest moment in care avem atat de multe atacuri teroriste si cred ca nu suntem la sfarsitul lor. Europa nu e sigura. Nicio tara din Europa nu e sigura. Deci, nici Romania. Si cred ca ceea ce am vazut in Paris, la Ankara sau Bruxelles nu au fost acte de final a terorismului, ci acte de inceput", a adaugat Monica Macovei.