Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat luni seara ca, din punctul sau de vedere, Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) si-a atins limita, punctand ca Romania are capacitatea la nivel institutional si legislativ de a monitoriza in continuare ceea ce intra sub incidenta MCV-ului, citeaza Agerpres.

Raluca Pruna la Jocuri de putereFoto: Captura Realitatea TV

Declaratii Raluca Pruna:

  • MCV a contribuit in mod decisiv la reformarea sistemului judiciar si la consolidarea acestuia. In masura in care au trecut 10 ani de cand mecanismul acesta a fost instituit printr-o decizie a Comisiei, cred ca ar fi oportun ca macar un orizont de timp, (...), deci un orizont in care sa stim ca acest mecanism se va ridica, cred ca un asemenea orizont este necesar. (...) Cred ca orice fel de mecanism de tipul acesta isi atinge la un moment dat limita si MCV-ul, din punctul meu de vedere, si-a atins limita si mai cu seama si-a atins limita in conditiile in care societatea romaneasca a aratat ca este matura si poate internaliza anumite procese.

    Avem la nivel institutional si legislativ in Romania mecanismele prin care ne putem asigura ca ceea ce monitorizeaza MCV-ul va putea fi monitorizat in continuare nu de catre Comisia Europeana si expertii ei, ci de catre societatea romaneasca", a afirmat ministrul Justitiei. Unul dintre aceste mecanisme este strategia nationala anticoruptie, considera ministrul. "Strategia nationala anticoruptie este un asemenea mecanism prin care, daca stim sa o aplicam, vom avea masuri si plase de siguranta care sunt absolut echivalente MCV.

  • "Justitia din Romania functioneaza astazi bine; sistemul este inca subfinantat". Eu cred ca sistemul judiciar sau justitia din Romania, intr-un sens mai larg, functioneaza astazi bine (...). Mi se pare ca in toti acesti 10 ani de cand suntem membri in Uniunea Europeana magistratura a facut (...) un progres incredibil. Cred ca avem astazi o magistratura independenta, cred ca avem judecatori care sunt independenti, avem procurori care, iata, vedem dupa cauzele pe care le administreaza ca nu se tem sa instrumenteze aceste cauze, avem deci o masinarie care ruleaza foarte bine. Ceea ce insa ne lipseste este, cred, o anumita incredere in sistemul de justitie si cred ca sistemul de justitie este inca subfinantat. Si pentru acest motiv spun ca el nu functioneaza foarte bine.

    Realitatea este ca sistemul judiciar este sufocat de milioane de dosare care se afla pe masa judecatorilor, de milioane de dosare pe care procurorii trebuie sa le instrumenteze. Sigur ca Romania aici nu face niciun fel de exceptie, sunt alte state membre in care lucrurile se intampla la fel, insa una peste alta, calitatea actului de justitie, din punctul de vedere a ce este magistratul astazi in Romania, cred ca este o calitate buna.