In cadrul emisiunii "100%" (Realitatea TV), invitatii Grigore Cartianu (redactor sef adjunct EvZ), Pavel Lucescu (senior-editor la Cotidianul) si Serban Nicolae, senator PSD au readus in discutie problema caselor demnitarilor, care sunt inchiriate sau vandute la un pret de nimic.

Serban Nicolae, senator PSD, locuieste de 4 ani intr-un bloc de pe strada Eminescu, din sectorul 1, unde plateste o suma ireala, raportata la piata imobiliara actuala.

"In 2003 eram consilier la Adiminstratia Prezidentiala. Am declarat ca nu detin un imobil. La momentul respectiv locuiam cu parintii. Fiind singur am optat atunci pentru cel mai mic imobil disponibil. Acum locuiesc acolo cu sotia si copilul. Pentru 100 de metri patrati, trei camere pe Str. Mihai Eminiescu platesc 400 de lei", a explicat Serban Nicolae in cadrul emisiunii. "Nu am inca bani sa imi fac casa", a mai declarat Nicolae, care s-a plans ca plateste si 1300 de lei intretinere.

Nicolae a mai precizat ca si senatorii pot primi casa de la RA-APPS si ca nu poate si nu vrea sa cumpere casa in care locuieste, a carui contract este valabil pana la sfarsitul acestui an, intrucat se vand doar acele imobile pe care RA-APPS le scoate la vanzare, nu insa si al lui.

"Daca as fi avut locuinta, nu as mai fi cerut. Imi voi construi o casa. N-am sa fiu un profitor.", a dat asigurari, spre finalul emisiunii, senatorul Serban Nicolae.

Din listele date publicitatii de RA-APPS reiese ca aceste locuinte, apartinand patrimoniului statului, vandute la preturi de nimic si chirii modice pentru persoane care nu mai au calitatea de demnitar, continua sa fie o sursa de beneficii pentru multe persoane publice, mai ales pentru politicieni.

O vila de protocol de la RA-APPS a fost vanduta in 2003 cu 154 mii de euro catre Fundatia Romania. Fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu, a cumparat-o la numai o zi dupa, de la Fundatia Romania, cu 200 de mii de euro. In zona, un mp construit costa peste 3.000 de euro, in prezent vila avand un pret de peste un milion de euro daca luam in calcul si terenul din jurul ei.

Si alti demnitari, care practic ocupa ilegal locuinte RAAPS, refuza sa le elibereze. Printre ei se afla Georgiu Gingaras, fostul ministru al Tineretului si Sportului in guvernul Nastase. Contactat telefonic, Gingaras a recunoscut ca mai detine inca o casa de protocol, locuita in prezent de fiica sa. El a precizat ca aceasta va ocupa acest imobil pana la finalizarea studiilor. Apartamentul, situat in zona Unirii, a fost primit in anul 2001 si are 64 de metri patrati. Demnitarul a evitat sa spuna care este pretul chiriei, insistand ca a investit mult in locuinta respectiva, aceasta fiind complet nemobilata la primire.