Ministrul Educatiei, Adrian Curaj: As vrea ca elevii sa stea mai mult la scoala, dar sa nu aiba teme excesive acasa

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 17 aprilie 2016, 12:45 Revista Presei | Radio TV

Adrian Curaj
Foto: Agerpres
Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Adrian Curaj, considera ca elevii ar trebui sa stea mai mult la scoala, unde sa primeasca si o masa calda, si sa nu aiba teme excesive, astfel incat, atunci cand ajung acasa, ei sa poata avea si alte activitati in afara celor scolare, scrie Agerpres.

"Eu as vrea sa stea mai mult (la scoala - n.r.), pentru ca toata experienta internationala e legata de un copil care sta la scoala destul de mult. Scoala dupa scoala este importanta. Exista si o masa calda in cele mai multe tari dezvoltate si Romania nu are de ce sa nu se considere o tara dezvoltata. Atunci cand ajung acasa, dupa ce stau mai mult, sa nu aiba teme excesive si sa se ocupe de alte lucruri care (...) sa-i faca intregi ca oameni", a declarat Curaj, duminica, la Pro TV.

Intrebat daca acest proiect este posibil in Romania, ministrul a afirmat ca "este realist si posibil in foarte multe zone".

El a aratat ca in zonele rurale scolile sunt inchise incepand cu ora 13.00. "De ce sa nu tinem mai mult copiii acolo, de ce sa nu lucram cu ei si sa nu folosim infrastructura educationala acolo?", a spus Adrian Curaj.

In ceea ce priveste masa calda, demnitarul a apreciat ca acest proiect se poate pune cel mai bine in practica in mediul rural, unde exista produse alimentare naturale. Dincolo de asta, a explicat Curaj, un astfel de plan poate avea impact asupra mediului economic local.

"S-ar putea ca initiativa privata sa aduca acea masa calda la un cost rezonabil, folosind ingredientele locale la o calitate pe care nici nu ne-am astepta s-o avem acum", a adaugat ministrul.

El si-a exprimat speranta ca in toamna sa existe deja un proiect-pilot in acest caz.

Adrian Curaj, despre rezultatele Bacalaureatului 2016: Nu poate fi ceva spectaculos
    
Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Adrian Curaj, a mai declarat duminica la Pro TV ca nu se asteapta ca rezultatele la Bacalaureatul din anul acesta sa fie "ceva spectaculos", precizand ca, in evaluarea sa, ele vor fi "in acelasi spatiu", procentual vorbind, cu cele de anul trecut.

"Nu poate fi ceva spectaculos pentru ca rezultatul Bacalaureatului de anul acesta este rezultatul efectiv a ceea ce s-a intamplat in ultimii patru ani, cel putin, in pregatirea elevilor. Ma astept sa fie transparent. (...) Am transmis colegilor mei profesori sa fie responsabili in ceea ce fac, pentru ca in acest proces prezenta celui care supravegheaza si responsabilitatea sa sunt foarte importante", a spus Curaj, potrivit Agerpres.

Intrebat cine este de vina pentru procentele scazute de promovabilitate care se obtin la Bacalaureat, ministrul a raspuns: "Noi, in ansamblu".

El a explicat ca sunt elevi care isi dau seama prea tarziu, in clasa a XI-a sau a XII-a, ca nu au nicio sansa la Bacalaureat si ca ar fi putut opta pentru un alt tip de invatamant, cum ar fi cel profesional, in loc sa intre pe o cale care "nu-i duce nicaieri".

"S-ar putea ca multi dintre elevii care acum merg la liceu - tehnologic sau teoretic - ajung si isi dau seama in clasa a XI-a sau a XII-a ca n-au nicio sansa sa ia Bacalaureatul, pentru ca nu sunt pregatiti pentru asta, nu sunt facuti pentru asta. Ei nu stiu daca nu cumva ar fi foarte bine sa treaca la sfasitul clasei a X-a sa mearga intr-o zona de profesional. S-ar putea sa fie incantati, sa-si dea seama ca acolo e zona lor. Nimeni nu le-a explicat", a afirmat Adrian Curaj.

Intrebat cand ar putea sa functioneze un sistem care sa rezolve aceasta problema, demnitarul a spus ca se asteapta ca in toamna "lucrurile sa fie clare".

"E o investitie puternica pe care o facem, unul dintre programele prioritare pe fonduri structurale, sa investim in consilierea profesio-vocationala si consilierea psihologica. De ani de zile, cel putin sapte ani, n-a mai investit nimeni in cei care fac consiliere vocationala si psihologica", a sustinut Curaj.


Citeste mai multe despre   2562 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  7 ore pe zi???? (Duminică, 17 aprilie 2016, 13:41)

  Paul_ [utilizator]

  Nu vreau ca baiatul meu sa stea 7 ore pe zi, la scoala!

  Inteleg ca sunt situatii in care daca elevul ar sta la scoala inca 2-3 ore, si-ar putea face temele su supragegherea profesorilor.

  Atunci cele 20% de ore la decizia scolii (CDS) ar trebui sa poata include (daca legislatia secundara ar permite sic! ), pregatirea temelor pentru a doua zi.

  In acelasi timp de ce nu se poate ca unii parinti opteze sa isi lase copiii numai 5 ore la scoala?
   #showComment
 • +1 (3 voturi)    
  functionari (Duminică, 17 aprilie 2016, 14:08)

  stefansb [utilizator]

  pt asta trebuie scoli mai multe, pt ca acum copii invata in ture, in sali de clasa pe care unii le elibereaza a 12, si intra altii in locul lor. daca se face un program de after school nu mai au unde sa intre cei din tura doi, deci trebuie mai multe sali de clasa.
  in plus trebuie personal care sa-i supravegheze, nu personal cu pregatire didactica, ci doar supraveghetori. Nu ar fi cazul sa recalifiacti o parte din fuctionarii ce muta hartii dintr-o parte in alta, in supraveghetori?
  Un examen psihologic profesionist, cateva cursuri, si pot sa stea intr-o clasa cu 25 de copii, sa le puna un documentar pe un TV, care nu mai e de mult asa scump, in loc sa incurce mai mult decat auta pe la ANAF, ministere sau primarii. Si daca pleaca cu acelasi salariu, si sunt doar supraveghetori, statul tot atat cheltuie, dar ei sunt mai utili societatii, permitandu-le parintilor sa se ocupe de job, si sa-si ia copilul abia cand termina
   #showComment#showComment
 • 0 (0 voturi)    
  ce vor cu ce trebuie e paralel (Duminică, 17 aprilie 2016, 14:34)

  gigi1 [utilizator]

  Eu as vrea sa stea foarte putin la scoala si sa nu aiba teme deloc, ar avea si timp sa invete ce trebuie nu programa stufoasa de acum si daca predarea s-ar face de profesori cu drag de meserie renumerati pe masura nu de suplinitori atunci copii s-ar duce cu drag la scoala si nu ar mai fi nevoie sa toceasca si sa stea la scoala mai mult decat stau adultii la servici.

  Dar cu gandirea birocratului roman puternic politica si orientatea spre castigului grupului politic, ce trebuie sa ajunga invatamantul ramane doar o iluzie.
   #showComment
 • +4 (4 voturi)    
  Multe vorbe putine fapte (Duminică, 17 aprilie 2016, 14:35)

  bran [utilizator]

  Cat timp nu se introduce examen national pentru admitere la liceu , cat timp universitatile nu organizeza examen de admitere rezultatele nu vor apare asa curand. Scoala trebuie corelata cu piata fortei de munca . Trebuie introduse mai multe scoli profesionale. La noi se doreste cantitate nu calitate - ma refer la multimea de universitati in care nici o universitate nu se gaseste in top 100 mondial !
  De ce sa nu stea copiii 24 de ore la scoala , pot dormi la scoala, dupa ce isi fac temele cu profesorii . Ce afirma domnul minstru sunt vorbe , vorbe si iar vorbe ...
 • 0 (4 voturi)    
  ! (Duminică, 17 aprilie 2016, 14:38)

  Natasa [utilizator]

  Eu sunt de acord sa stea 7-8 ore cu conditia ca temele sa nu mai existe DELOC acasa! Un adult dupa 8 ore de munca mai lucreaza 3-4 ore suplimentare acasa cat are teme un copil de clasa a 5a?? Profesorii slab pregatiti (cauzele sunt stiute si rasdicutate) trec asupra copiilor si parintilor incapacitatea lor de a preda decent materia in timpul orelor de curs! Culegeri, meditatii, concursuri platite, presiune maxima pe copiii care vor sa studieze! De aici si abandonul scolar in zonele sarace, nu pot duce parintii si copiii efortul nefacut de scoala si nu ii pasa nimanui!
   #showComment
 • +4 (4 voturi)    
  TAMPENIE IMENSA : "..SA STEA la scoala !!!! (Duminică, 17 aprilie 2016, 14:49)

  deval [utilizator]

  GHIOZDANUL UNUI COPIL DE 9 ANI POATE avea intr-o zi 11 kg !!!
  Gasiti alte metode de a justifica salariile profesorilor sau , marirea/indexarea acestora decat numarul de ore cu copii !! Prezenta la scoala si numarul de ore de pregatire nu pot depasi 6 ore pe zi in medie !!
  Acum 10 ani fiul meu avea si 8 ore/zi de STAT LA SCOALA la care se adaugau aproape zilnic 2 ore pregatire bac sau pregatire facultate alte 2 ore pe cele patru drumuri si altele... de pregatire acasa !!! Bine ca nu a luat-o razna cu mintile dar , dupa ce a intrat la Sava nu a mai vrut sa faca nimic, inclusiv sa se duca la liceu pentru ca l-am inebunit anterior-cand nu avea priceperea sau forta sa ma infrunte !
   #showComment
 • +3 (3 voturi)    
  Politruc (Duminică, 17 aprilie 2016, 14:52)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Din gasca Androenascai, politruca incompetenta care a ingropat invatamintul si a dat liber la diplome false, doctorate plagiate si lipsa oricarui criteriu de valoare in invatamint. Cu acest asa zis tehnocrat pus acolo cu votul USL (=FSN= PCR) totul se scufunda incet, incet. Nicio in viziune, doar vorbe si atit.
 • +2 (2 voturi)    
  ! (Duminică, 17 aprilie 2016, 14:57)

  Natasa [utilizator]

  Si inca ceva, ca scoala sa aiba valoare si oamenii sa o respecte, atunci e nevoie de un ministru al educatiei care (macar) sa se exprime impotriva tuturor titlurilor cumparate sau plagiate! atata vreme cat un oprea sau un ontanu sunt doctori, tara asta e bolnava grav si e greu sa convingi un copil ca studiul in va duce departe (departe de tara, cel mult!)
   #showComment
 • +2 (2 voturi)    
  Vorbe, vorbe (Duminică, 17 aprilie 2016, 15:12)

  Gigel-von-Scularie [utilizator]

  Mos Teaca, de dat din gura tot dai. Ceva concret ai facut ?

  La unele scoli after-school exista, cu banii parintilor bineinteles. Ce proiect pilot mai vrei sa faci ?

  Fa after-school posibil si pentru copii ai caror parinti nu au bani sa-l plateasca.

  Poate incepi cu schimbarea denumirii "Scoala dupa scoala". Ar putea sa se numeasca simplu "Dupa scoala" (altceva decat scoala, altfel decat in banca). Pregatiti cadrele didactice pentru activitatile de la after-school. Implicati comunitatea si parintii ca sa intelega beneficiile si ca sa intelegeti si voi nevoile. Faceti cercetari in domeniu si scoliti cativa specialisti in after-school.

  Lasa gargara, treci la fapte !
 • -3 (3 voturi)    
  da (Duminică, 17 aprilie 2016, 15:53)

  Dedalus [utilizator]

  In sfarsit cineva care pricepe ca temele trebuie sa fie la un vlum minim (cam pana la o ora pe zi, daca se poate 30 de minute pe zi)

  n zilele noastre invatarea are loc intr-uniu mult mai complex, in care interactiunea dintre scoala, familie sigrupuri este puternica.

  Altfel spus, copiii nu invata numai la scoala
   #showComment
 • +1 (1 vot)    
  Un ministru care habar nu are care-i realitatea! (Luni, 18 aprilie 2016, 11:05)

  abisala [utilizator]

  Realitatea este ca exista scoli (multe) in care se invata in 3 schimburi. Sa-mi spuna si mie dl. ministru unde vor sta copiii la scoala 6-7 ore.
  Realitatea e ca nu aveti profesori pregatiti suficienti cu care sa acoperiti numarul mai mare de ore.
  Realitatea este ca fiecare profesor da tone de fise/referate/teme din culegeri de facut pentru acasa. E un concurs, cine da mai multe... Dupa 7 ore la scoala, elevul mai are de lucrat acasa 3-4 ore, si iata cum ne ingropam copiii in depresie si boli.
  Realitatea este ca in condul muncii nu ai voie sa lucrezi mai mult de 6 ore fara pauza de masa de jumatate de ora, iar noi ne obligam copiii sa munceasca 7 ore la scoala cu pauze de 10 minute??? Si ne mai miram ca isi creeaza sisteme de autoprotejare, nu mai invata nimic, le intra pe o ureche si le iese pe cealalta.
  Realitatea este ca in acest moment elevi ies din ciclul de gimnazial blazati si fara nici un chef de a afla lucruri noi, acea sclipire de curiozitate a fost omorata printr-un stil pedagogic autoritar. Pai cum sa dezvolte copilul in clasa a 5-a spirit critic daca el e invatat de la gradinita sa nu vorbeasca neintrebat, sa stea linistit in banca, si sa nu puna niciodata la indoiala ce spune profesorul?
  Asta e realitatea!!! Restul e bullshit adus la rang de politici de stat!
   #showComment
 • 0 (0 voturi)    
  Asteptarea (Marţi, 19 aprilie 2016, 11:49)

  karula [utilizator]

  Problema este : ca se sta la scoala! La clasele I -IV scoala este doar o asteptare pt after- schoolul , pe bani, la aceeasi invatatoare de la clasa.


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version