Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat duminica seara ca miercuri va convoca o sedinta a Comitetului Executiv pentru a discuta "la rece" situatia generata de condamnarea sa si a sustinut ca si-a cerut el insusi demisia, dupa aflarea sentintei in dosarul Referendumul, dar ca nu poate face rau PSD si tarii. El a subliniat ca o demisie a sa ar fi provocat ''un scandal monstru'' pentru putere in partid care ar fi durat mult timp si ar fi insemnat ca alegerile ar fi fost facute cadou adversarilor, iar Romania nu ar mai fi o ''insula de stabilitate'', a declarat Dragnea duminica seara la Antena 3, potrivit Mediafax. Liviu Dragnea a povestit ca a fost sunat de Klaus Iohannis vineri, in jurul orei 19:00, seful statului cerandu-i sa demisioneze de la conducerea PSD. "A intrat aproape intr-o zona neconstitutionala", spune Dragnea despre Iohannis.

Livu DragneaFoto: Agerpres

Liderul PSD a anuntat ca va convoca miercuri o sedinta a Comitetului Executiv ''ca dupa cateva zile in care adrenalina a mai scazut (...) sa facem o analiza la rece''.

''Demisia mi-am cerut-o chiar eu mie insumi la aflarea sentintei'', a declarat Dragnea duminica seara.

Invocand ''singuratatea conducatorului'' si faptul ca ar fi avut foarte mult de suferit in plan personal, politic si administrativ ca sef al PSD, el a sustinut ca nu poate face rau partidului si tarii.

"Daca eu as fi stiut, daca as fi vazut, as fi simtit vineri ca o plecare a mea pastreaza partidul la fel de unit, la fel de determinat pentru campanie - are prima sansa PSD-ul la alegeri - asta se vede peste tot, in conditiile in care la liberali este o degringolada, nu sunt in stare sa-si gaseasca candidat(...), as fi facut-o. Nu am vazut-o si asta au spus-o toti, pentru ca acolo n-a fost o discutie despre cat de mult sunt eu iubit, a fost o reactie serioasa, si reactia poate a 90 % la suta a celor care au fost prezenti acolo si din tara a fost o reactie rationala - toata lumea vrea ca partidul macar pana la alegerile locale sa fie condus asa cum a fost condus pana acum", a aratat Dragnea, potrivit Agerpres.

"Intentia mea este sa conduc acest partid pentru a castiga alegerile, este obligatia mea. Din cauza pozitiei mele din partid, de-a lungul anilor am avut foarte mult de suferit si in plan personal, politic si administrativ, dar, pe de alta parte, am avut niste satisfactii ale datoriei implinite de foarte multe ori. Si nu poti sa nu ai o strangere de inima sa faci un gest care pentru tine in plan personal ar avea un efect foarte bun, dar (...) care poate produce o destabilizare a scenei politice. Prezenta la vot nu poate fi considerata un folos necuvenit. Consider ca a fost un dosar politic, pentru ca are numai aprecieri politice in faza de cercetare penala", a subliniat Dragnea.

  • Liviu Dragnea: Iohannis a intrat aproape intr-o zona neconstitutionala

Liviu Dragnea a povestit ca a fost sunat de Klaus Iohannis vineri, in jurul orei 19:00, seful statului cerandu-i sa demisioneze de la conducerea PSD.

"M-a sunat, nu e prima data cand ma suna, noi am mai comunicat, sigur, in ultimele luni. Am si comunicat, ne-am si vazut, asta nu e o crima. M-a sunat vineri, pe la ora 7 seara, recunosc, eram la volan, dar ca sa nu am si alta problema cand m-a sunat i-am spus sa astepte cateva minute, am oprit masina, m-am dat jos si am vorbit, ca sa nu vorbesc fiind la volan. Si asta mi-a spus - ca ii pare rau in plan personal, dar crede ca eu, avand aceasta pozitie, ar trebui sa-mi dau demisia, pentru ca pot afecta imaginea Romaniei. Eu cred ca, nu stiu, poate fara sa-si dea seama a intrat aproape intr-o zona neconstitutionala, pentru ca, ne place sau nu ne place, dar adevarul este ca un partid este o organizatie, o structura in care mai multi oameni, dincolo de politicile publice, dincolo de viziunea comuna pe care o au, dincolo de doctrina, de valori, de obiective, au niste interese politice profund legitime. Toate partidele, este un lucru firesc si au si niste drepturi aceste partide, dreptul de a-si hotari propria conducere. Mie mi s-a parut deplasat ca presedintele Romaniei sa ceara unui presedinte al unui partid sa-si dea demisia. Eu nu i-am cerut demisia domnului presedinte Iohannis", a declarat duminica Liviu Dragnea, la Antena 3.

Intrebat daca ia in calcul o suspendare a presedintelui, Dragnea a raspuns negativ: "Nu, eu nu pornesc nicio suspendare, eu nici pe aia n-am pornit-o. (...) Domnul presedinte Iohannis nu are dreptul sa se amestece in viata interna a niciunui partid. Nici presedintele Iohannis, nici altcineva, Sigur, cei de la PNL este normal sa atace, pentru ca ei nu pot prezenta altceva, nu au ce sa prezinte altceva ei nu pot spune, din pacate pentru Romania un lucru important pe care in ultimii 20 de ani l-au facut pentru aceasta tara. (...) Dar nu ma asteptam la presedintele Iohannis, nu mi se pare normal", a aratat Liviu Dragnea.

Liderul PSD considera ca nu mai are rost sa colaboreze cu presedintele si spune ca nu se astepta de la un astfel de gest de la seful statului: "Sincer sa fiu, nu stiu (n.r. - daca va continua sa colaboreze cu presedintele). Recunosc ca e important ca e presedintele Romaniei, dar in aceste doua zile nu a fost pe primul loc pe lista de prioritati a mea, am avut de discutat cu mult mai multi oameni si cu mine insumi. Dar, sincer sa fiu, nu stiu daca mai are rost sa comunicam de aici inainte, pentru ca eu la o asemenea cerere nu ma asteptam, recunosc. M-as fi asteptat sa ma sune si sa-mi spuna ca ii pare rau si ca considera si el ca aceasta decizie e nedreapta - si sunt sigur ca o considera - dar nu la asta. Eu tot ce am facut in ultimele luni, am stat cu mana intinsa si catre presedintele Iohannis si catre Guvern, chiar si catre PNL, in sensul de a construi ceva pentru aceasta tara. Am cerut public sa lucram public la un proiect de dezvoltare pe termen lung pentru Romania, ori nu se doreste, ori nu se poate, ori nu se vrea, ori nu se intelege, ori nu e viziune, e un an care o sa fie pierdut pentru Romania."