Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marti, la B1 Tv ca primul impuls dupa ce a aflat ca este condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare in dosarul Referendumului, a fost sa plece de la conducerea partidului, dar nu a facut acest pas pentru ca formatiunea politica sa nu intre in disolutie. El a mai declarat ca l-a surprins faptul ca presedintele Klaus Iohannis in cazul Hexi Pharma o atitudine similara celei pe care a avut-o in cazul tragediei de la clubul Colectiv, adaugand ca ar fi asteptat "o pozitie la fel de ferma" din partea sefului statului, in conditiile in care "coruptia ucide oameni in spitale". Dragnea a mai spus ca are o "relatie civilizata" cu Dacian Ciolos, dar nu poate spune acelasi lucru si despre relatia sa cu Guvernul, iar in ceea ce priveste procedura de revocare a lui Valeriu Zgonea din functia de Presedinte al Camerei Deputatilor poate fi generata oricand, informeaza Agerpres.

Dragnea in balconul jurnalistilorFoto: Hotnews
  • Dragnea, despre plecarea lui din PSD:

''Primul impuls personal a fost sa plec. Dupa trei ani si jumatate dupa ce institutiile respective mi-au facut viata un calvar si pentru o sentinta nedreapta, prima mea intentie cand am vazut la televizor sentinta a fost sa plec. Decizia mea de a nu pleca in acea zi a fost motivata de dorinta de a nu intra PSD-ul in disolutie. Un PSD in disolutie putea sa o ia in orice directie. Daca eu as fi plecat, incepea o lupta pentru putere, asa cum se intampla in orice partid. Exact in campanie electorala este ceea ce ii trebuia PSD ca sa piarda aceste alegeri'', a explicat el, la B1 Tv.

Intrebat cand pleaca din fruntea PSD, Dragnea a replicat: ''Asta decide partidul''.

  • Dragnea, despre reactia lui Klaus Iohannis in cazul Hexi Pharma: 

"Cand a fost tragedia de la Colectiv a iesit cu celebra expresie 'Coruptia ucide'. Sincer, faptul ca s-au folosit de acea tragedie nu mi s-a parut corect. Nu am reusit sa inteleg de ce trebuia sa plece un guvern competent pentru ca un patron de club a dat cu o substanta inflamabila pe burete. In schimb, acum nu am vazut o pozitie la fel de ferma cand a iesit cazul clar de coruptie cu Hexi Pharma (...) si sa ceara guvernului sa plece".

In context, el a sustinut ca institutiile statului trebuie sa adopte masuri radicale in cazul Hexi Pharma. "Avem acum un caz care trebuie investigat pana la sange", a subliniat Dragnea.

  • Dragnea, despre relatia sa cu Dacian Ciolos si cu Guvernul: 

El a sustinut ca Executivul ca nu a reusit "sa se ridice deasupra partidelor" si s-a apropiat mai mult de Partidul National Liberal.

"Cu Dacian Ciolos am o relatie civilizata. Ne cunoastem de mai multi ani, de cand eu eram vicepremier. El era comisar. Cu Guvernul Ciolos am o relatie foarte proasta", a afirmat Dragnea.

Liderul social-democratilor a spus ca mai multi ministri din guvernul condus de Dacian Ciolos "sunt in discutii" cu PNL pentru alegerile parlamentare din acest an."Sunt destui ministri care sunt in discutii permanente cu cei de la Partidul National Liberal sa isi gaseasca loc pe listele partidului la toamna", a aratat Dragnea, adaugand ca social-democratii sustin Executivul pentru a evita o criza politica.

  • Dragnea, despre revocarea lui Valeriu Zgonea din fruntea Camerei: 

''Colegii mei au facut astazi ultimul pas procedural pentru revocarea lui Zgonea si oricand putem declansa procedura de revocare, fara sa mai avem o problema de regulament. Acum nu mai ramane decat nevoia de a avea garantia ca, atunci cand se declanseaza procedura de revocare, toti deputatii vor fi in Parlament. In campanie electorala, in mod realist, riscul este foarte mare sa nu vina. Multi sunt prinsi in actiuni de campanie electorala si nu vreau sa ne grabim. Pentru doua saptamani si jumatate, trei, nu are sens sa ne grabim'', a spus Dragnea, la postul B1 Tv.

Intrebat daca adevaratul motiv al prelungirii procedurii de revocare este legat de vizita ambasadorului SUA in biroul lui Valeriu Zgonea, liderul PSD a precizat ca in partid deciziile se iau fara implicarea altor institutii.

''Singura temere este generata de necesarul de cvorum (...) Eu zic sa mai avem putina rabdare ... trei saptamani de zile. In ceea ce priveste sustinerea sau nesustinerea din partea Ambasadei sau ambasadorului Statelor Unite ale Americii, cu tot respectul, deciziile in partid le luam doar noi, fara influentele altor institutii'', a subliniat Dragnea.

Liderul social-democratilor a aratat ca despre revocarea lui Zgonea de la sefia Camerei Deputatilor a discutat cu ALDE, dar si cu alte partide. ''Discutia este facuta si cu colegii de la ALDE si cu celelalte partide. Mai sunt si neafiliati in Camera Deputatilor, mai sunt si colegii de la UDMR. Atat pentru revocare, cat si pentru numire, ne trebuie majoritatea din cei prezenti'', a mai spus Dragnea.

  • Dragnea, despre revenirea lui Victor Ponta in prim-planul politicii:

"Victor Ponta nu a fost undeva într-un sertar şi trebuia apăsat pe un buton. Nu l-am pus eu, nu l-a pus altcineva. Victor Ponta a luat o decizie, să stea puţin pe margine. Tot el a luat decizia să se reactiveze. Este un om responsabil şi un om matur. Ia deciziile singur".

Referindu-se la posibilitatea ca Ponta să redevină preşedinte al PSD, Dragnea a susţinut că funcţia de preşedinte al PSD nu aduce mari avantaje.

"Funcţia de preşedinte al PSD nu îţi aduce mari avantaje, ba dimpotrivă. Aici este vorba de asumarea unor responsabilităţi. Nu a scăpat niciun preşedinte al PSD fără să aibă măcar o mânecă ruptă. Mircea Geoană a scăpat că a dat ceasurile înapoi", a mai spus Dragnea.

Totodată, el a precizat că noua echipă de conducere a partidului va fi formată la începutul anului 2017.

''Reforma în partid este prima etapă, a doua etapă va fi la parlamentare şi a treia etapă când va fi formată noua echipă de conducere în PSD, la începutul anului 2017. Cu mine sau fără mine, PSD-ul va avea noul lider la începutul anului 2017, asta este categoric'', a adăugat Dragnea, arătând că îşi doreşte sa mai aibă dreptul să intre în sediul din Kiseleff.

''Eu, condamnat la moarte sau la puşcărie până în decembrie 2016 nu o să fiu. Dacă aleg să mor, mor în picioare'', a completat Dragnea.