Romania este la jumatatea a ceea ce ar fi trebuit sa faca in Uniunea Europeana, a declarat vicepremierul Vasile Dincu, joi, la Realitatea TV.

Intrebat daca Romania a invatat ce era de invatat ca sa conteze in marea familie europeana, Vasile Dincu a spus ca romanii nu sunt obisnuiti cu un proiect coerent, in care sa fie pusa energie pe termen lung.

"Noi nu suntem obisnuiti cu un proiect coerent, (...) nu reusim sa punem energie intr-un proiect pe termen lung, (...) ne odihnim foarte repede. Spunea un filosof al nostru ca in Romania orice minune dureaza trei zile (...) Cert este ca suntem undeva la jumatate ca sa spun asa, la jumatatea a ceea ce cred ca ar fi trebuit sa facem. E adevarat, nu mai suntem atat de optimisti, ceea ce mi-era frica. (...) Vedeam Uniunea Europeana asa ca un fel de Mos Craciun, care ne va aduce numai bunuri, bani, bucurii, in niciun caz nu va trebui sa ne schimbam, sa facem ceva pentru asta. Asta s-a schimbat (...) Eu n-as spune euroscepticism, dar eurorealism exista, care este sanatos, este bun, pentru ca ar trebui sa ne intoarca spre noi insine, sa ne dam seama ca Romania nu are ce face in Uniunea Europeana pe un proiect pe care nu-l are ea facut. Uniunea Europeana ne-a trasat ea niste linii, ne-a trasat niste tipare in care sa ne desfasuram activitatea, dar pe de alta parte noi trebuie sa mergem (...) cu proiectul nostru in Uniunea Europeana. (...) Nu am mers cu proiectul nostru, am mers cu un proiect care am crezut ca este al nostru", a spus Vasile Dincu, citeaza Agerpres.

Acesta a precizat ca trebuie sa existe o negociere continua cu Uniunea Europeana, iar Brexitul este de fapt "un alt nume" pentru aceasta negociere cu UE.

"Am mers pe regulile constrangatoare (...) ale acquis-ului comunitar. (...) Trebuie sa vii si cu propria ta adaptare a regulilor. Pe de alta parte, trebuie sa negociezi continuu cu Uniunea Europeana, adica trebuie sa fii tot timpul in stare de veghe, tot timpul sa-ti promovezi interesele si sigur ca aici vom ajunge la (....) discutia despre Brexit. Cea mai tare forma de negociere de fapt si cea mai abila tara din Europa a fost tot timpul Marea Britanie, care (...) a gasit aceste idei de Brexit si de a negocia continuu. De fapt, Brexitul e un alt nume dat negocierii continue cu Uniunea Europeana. Nici acum nu cred ca Marea Britanie vrea cu adevarat Brexit, ma uit la faptul ca, de exemplu, premierul (Marii Britanii, n.r.) ¬ si stiti ca intr-o echipa guvernamentala premierul este seful si nu exista vot in Guvern sau altceva, se merge pe consens ¬ premierul militeaza pentru 'In', ca sa spunem asa, si unii ministri pentru 'Out'. Asa ceva nu este voie, decat daca ai o intelegere facuta inainte intre oameni", a mai afirmat Vasile Dincu.