Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a fost invitatul unei Editii speciale difuzate, marti seara, de TVR 1. Intr-o discutie cu moderatorul Luca Niculescu, seful statului a adus lamuriri cu privire la implicarea Romaniei in marile dosare ale politicii europene, fie ca este vorba de Kosovo sau de politica energetica, a explicat care sunt plusurile si minusurile la un an de la aderare si in ce masura reuseste Bucurestiul sa influenteze agenda europeana.

Senmarea Tratatul de la Lisabona, tratat aprobat recent de liderii europeni si care inlocuieste Constitutia europeana, este, din punctul sau de vedere, o reusita. Pesedintele spune ca mai mult de 95% a ramas valabil din fostul tratat, "pierderile" sunt minore: s-au eliminat acele elemente care necesitau referendumuri in state in care populatia nu este atat de pregatita sa spuna "da" unui tratat constitutional. Au fost scoase insemnele Uniunii: imnul, drapelul, sau moneda, acele elemente care implicau modificari constitutionale.

In legatura cu ce aduce nou Tratalul de la Lisabona, Basescu a vorbit despre functionalitatea acestuia ce va determina o actiune concertata pe plan european, amintind de noul post de Inalt Reprezentant pe politica externa. Ocupantul functiei va face negocieri in numele tuturor celor 27 de state in probleme precum politica energetica.

Traian Basescu a dat asigurari ca Romania a contribuit sistematic, inca de la Consiuliul european din iunie cand s-au stabilit mandatele pentru realizatea tratatului, specialistii romani lucrand cot la cot cu cei straini. "Nu exista fraza din Tratat care sa nu fi fost agreata sau pe care sa nu fi intervenit si partea romana", a precizat seful statului.

In chestiunea legata de nerecunoasterea, de catre Romania, a independentei provinciei Kosovo, presedintele si-a argumentat pozitia spunand ca statele care nu sunt super puteri sunt protejate atata timp cat respecta drepturile internationale. "N-as vrea sa fiu parte a unei decizii care mi se pare incorecta si care poate crea un precedent extrem de neplacut in viitor", a precizat Basescu, sustinand ca este adeptul principiului european de neacordare a drepturilor colective pentru minoritati. Referindu-se apoi la minoritatea maghiara din tara noastra, seful statului a subliniat ca el sustine cresterea nivelului de autonomie al comunitatilor, dar in administratiile locale, prin diminuarea controlului de la centru.

Spre finalul emisiunii, Traian Basescu a abordat problema relatiei cu Republica Moldova. Acesta considera ca nu trebuie sa raspunda in aceeasi maniera agresiva omologului sau si doreste pastrarea unei pozitii de apropiere fata de vecinii de peste Prut pe care ii considera "o mare de romani". Seful statului a mai precizat ca doreste ca Guvernul sa faciliteze obtinerea cetateniei romane de catre moldoveni si ca acestia nu trebuie sanctionati pentru o pozitie a unui partid - comunist - aflat la putere. "Nu avem dreptul sa-i tratam ca pe straini", "Comunismul nu a reusit nicaieri. Nu va reusi nici in Moldova", a conchis presedintele.