Ministrul Justitiei Ralica Pruna a declarat joi seara, la Digi24, ca nu va propune nicio masura de gratiere sau de amnistie, aratand ca amnistia nu ar rezolva problemele din penitenciare.

Raluca PrunaFoto: Captura Digi 24

"Nu am de gand sa propun niciun fel de masura de gratiere sau de amnistie", a subliniat Raluca Pruna adaugand ca nu amnistia este solutia ci trebuie lucrat la cauze. "Cauzele sunt multiple, sunt niste cauze de sistem:

Ministrul a aratat ca principalele probleme ale penitenciarelor romanesti sunt lipsa de locuri si conditiile.

"Avem o problema in penitenciare. Presupunand prin absurd ca maine, toata lumea ar iesi din penitenciare, conditiile raman aceleasi", a declarat Raluca Pruna.

Ministrul le-a atras atentia celor care si-au pus speranta intr-o astfel de masura ca persoanele condamnate pentru fate de coruptie au fost excluse de legile de gratiere colectiva date in in 1997 si in 2002.

"Se spune ca avem cele mai mari pedepse din UE. Este fals. Se spune ca avem cea mai mare populatie carcerala din UE. Este fals", a declarat ministrul, aratand ca Romania se afla putin peste media europeana cand vine vorba de numarul condamnatilor - 144 de condamnati /100 mii de locuitori in Romania, in conditiile in care media europeana este de 134 condamnati - fiind plasata sub tarile din regiune.

Raluca Pruna a adaugat ca deficit de locuri in penitenciar cu care se confrunta tara noastra este provocat de faptul ca "in 26 de ani nu s-a facut foarte mare lucru in afara de strategii".

Ministrul Justitiei a respins totodata criticile potrivit carora pedepsele in Romania sunt dure, aratand ca nu avem pedepse foarte mari, iar noul un cod penal care a scazut pedepsele la cele mai multe infractiuni.

"Rezultatul noilor cod penal si cod de procedura penala este scaderea populatiei carcerale", a adaugat Raluca Pruna.

In ceea ce priveste episodul revoltelor din penitenciar, ministrul a criticat influenta unor posturi de televiziune care au inflamat spiritele.