Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat duminica la Radio Romania Actualitati, referitor la persoanele cercetate penal care candideaza, ca nu se poate reglementa la nivel de legislatie bunul simt, dar ca modul prin care se poate sanctiona acest lucru este votul cetatenilor.

Raluca PrunaFoto: Agerpres

"Persoana care este in cursul unei cercetari penale sau al urmaririi penale si care nu este inca o persoana condamnata este prezumata nevinovata. Acum noi nu putem reglementa la nivel de legislatie, cum sa spun, bunul simt - faptul ca daca eu ma aflu intr-o procedura penala ar fi bine poate sa nu ma mai erijez intr-un model pentru societate si sa ma prezint drept candidat care sa conduca cetatea. Sa conduca cetatea catre ce? Noi nu putem legifera asta, dar cred ca modul prin care putem sanctiona acest lucru este fiecare cu votul sau", a afirmat Raluca Pruna, conform Agerpres.

Potrivit ministrului, cata vreme nu se face acest lucru si cata vreme in continuare persoane - fie in urmarire penala fie condamnate - se prezinta din nou in alegeri si sunt alese "aproape ca pare avantajos".

Pe de alta parte, Raluca Pruna a facut si precizari despre asigurarea, in perioada urmatoare, a unui cadru legislativ pentru a se putea confisca produsul infractiunii.

"Tot la nivel de legislatie, urmeaza sa decidem ca pentru anumite infractiuni economice, de exemplu pentru evaziunea fiscala, unde de altfel se lucreaza la modificarea legii, sa ne asiguram ca in masura in care se plateste prejudiciul in integralitate si se da inapoi produsul infractiunii nu se mai antreneaza o pedeapsa penala care sa conduca la suprapopularea penitenciarelor si la tinerea persoanei in custodia statului cu niste costuri pentru societate. (...) Cred ca, daca ii lasam pe oameni liberi, deci le luam inapoi ce au furat si ii lasam sa munceasca, impreuna cu o lectie amara - mi-ai furat banii, ti i-am luat inapoi si trebuie sa o iei de la un moment zero -, exista premisele ca acesti oameni sa munceasca in mod corect", a explicat ministrul Justitiei.