Petre Soare, colonel in cadrul Serviciului de Protectie si Paza (SPP) care il acuza pe seful SPP, Lucian Pahontu, ca a impuscat mortal un om in timpul unei partide de vanatoare, a declarat joi seara in cadrul emisiunii Sinteza Zilei de la Antena 3 ca generalul Pahontu i-a cerut sa nu declarae ca el a afost la vanatoare si ca i-a cerut sa mearga la el de fiecare data cand este chemat la procuraatura ca sa-i spuna ce a declarat. Soare sustine ca a fost de patru ori in biroul lui Pahontu in scopul amintit si continua sa afirme ca nu a avut arma la acea vanatoare.

Colonelul Petre Soare, la Sinteza ZileiFoto: Captura Antena 3

Colonelul Petre Soare, care este urmarit penal pentru ucidere din culpa in dosarul in care Parchetul Militar cerceteaza incidentul de vanatoare produs in 2012, sustine ca generalul Lucian Pahontu este cel care l-a impuscat mortal pe Ion Popa la partida de vanatoare. Petre Soare mai sustine ca i s-a cerut sa serveasca procurorilor o varianta care il protejeaza pe Pahontu si sa ascunda astfel adevarul.

"Nu l-am vazut pe Lucian Pahontu ca a tras, a fost in zona din care s-a tras glontul", a afirmat Petre Soare in cadrul emisiunii.

Traian Basescu, la B1 TV: Eu am fost informat de Pahontu despre acest accident de vanatoare unde avea calitatea de martor. nu poti sa acuzi un om ca e martor. Azi aflam ca ofiterul SPP care face dezvaluirile este principalul suspect in acest in acest dosar

Marturia colonelului SPP, conform antena3.ro:

  • "Am auzit doua focuri de arma (...). L-am vazut pe Popa cu o arma in mana si una pe umar. Merg 5-6 metri spre el si l-am vazut ca tresare. A scapat arma jos, a stat cinci secunde si a cazut pe spate", a marturisit colonelul Petre Soare.
  • "Am auzit pe fondul acestei tresariri foc de arma (...). Am fugit, am fost speriat, nu stiam ce s-a intamplat. Avea un semn in frunte, nu stiam ce s-a intamplat. In momentul cand am ajuns prezenta spasme si lasa impresia ca se ineaca cu sange. Nu stiam cum sa fac, l-am luat usor intr-o parte si am observat o arma. Am considerat-o un pericol si am luat-o usor si am dat-o in dreapta sa nu se descarce. Si cea care i-a cazut din maini era intre picioarele mele si am luat-o si pe aceea sa o mut. Am observat ca izvora din craniul lui materie cenusie (...). L-am sunat pe generalul Pahontu si nu mi-a raspuns. L-am sunat pe sofer apoi (...). Mi-a raspuns, a venit si a incercat si el sa-l sune pe domnul general si nu i-a raspuns nici lui. A scos portavocea din masina si a anuntat ca e incident de tragere. La doua minute vad ca apare din directia din care a venit glontul generalul Pahontu (...). Ma uitam la el, el era speriat si soferul Avram i-a spus ca nu mai e nimic de facut. Pahontu ramane un pic descumpanit si imi spune ca pleaca sa aranjeze. Isi schimba tonul apoi si-mi spune sa le spun vanatorilor ca nu a fost acolo si de Popa sa zic ca s-a accidentat (...). Nu stiam ce sa fac", a mai spus Petre Soare.
  • "M-am dus catre zona vanatorilor sa le spun ce s-a intamplat... Vanatorii vin cu mine si observa cadavrul lui Popa Ion si cand ma uit in spate ei plecau catre drum. Am strigat la ei si ei plecasera (...). Am sunat pe generalul Pahontu, nu mi-a raspuns. Mi-a raspuns soferul si mi-a zis sa sun la 112. Atunci am realizat ca au fugit. Eu am ramas singur. Din cati oameni au fost, eu am ramas singur"
  • "Am tacut de frica. Mi s-a spus foarte clar de catre generalul Pahontu sa mentin varianta ordonata", a mai spus Petre Soare, precizand ca a fost amenintat de generalul Pahontu: "Mi-a spus: "Ai grija ca ai copii de crescut!". Am ramas mut (...). M-am consolat cu ideea ca adevarul va iesi la iveala"
  • "Cand am vazut ca treneaza ancheta, mi-am dat seama ca se va incerca sa ma implice pe mine" (...) "In 6 martie 2013 mi s-a adus la cunostinta calitatea de suspect"
  • Generalul Pahontu mi-a cerut sa nu imi schimb declaratia si sa trec pe la el de fiecare data cand voi fi chemat la parchet pentru audieri. Am fost de patru ori in biroul lui. Atunci, telefoanele erau scoase din priza sau inchise.
  • Eu nu am avut arma la acea vanatoare si sunt convins ca expertiza balastica va stabili acest lucru

Parchetul General a anuntat joi, intr-un comunicat de presa, ca Petre Soare este urmarit penal, din data de 15 iulie, pentru ucidere din culpa intr-un dosar in care Parchetul Militar cerceteaza un incident de vanatoare soldat cu moartea unui afacerist prahovean la inceputul anului 2012.

HotNews a informat inca de joi dimineata, citand surse judiciare, ca Petre Soare a fost pus sub acuzare pentru ucidere din culpa in urma cu trei saptamani in acest dosar. Potrivit surselor HotNews, dosarul a fost instrumentat de Parchetul General, fiind preluat dupa schimbarea legii de Parchetul Militar. SPP a anuntat miercuri seara in timpul emisiunii difuzate de Antena 3 ca generalul Pahontu ar fi fost audiat ca martor in dosar.

Antena 3 a prezentat miercuri seara, in emisiunea Sinteza Zilei, un interviu cu un presupus ofiter din cadrul Serviciului de Protectie si Paza (SPP), care il acuza pe seful SPP, Lucian Pahontu, ca a impuscat mortal un om in timpul unei partide de vanatoare. Potrivit surselor HotNews, angajatul SPP, a carei identitate nu a fost dezvaluita de Antena 3 la solicitarea acestuia, este colonelul Petre Soare.

Incidentul cu pricina a avut loc in ianuarie 2012, in padurea Turbatu din Draganesti, judetul Prahova. La vanatoare au participat oameni de afaceri, vanatori dar si doi oameni din SPP. Lucian Pahontu si un subordonat al sau.

Declaratiile date ieri de martor pentru Antena 3:

  • "Partida a debutat destul de bine la inceput, dar s-a incheiat tragic. Unul dintre vanatori a fost impuscat accidental in cap. Este vorba despre Popa Ion.
  • Generalul Pahontu a plecat imediat fara sa lase nicio arma, iar de atunci se pune presiune puternica pe noi sa nu spunem ca generalul Pahontu a plecat fara sa stea langa omul acela impuscat
  • Ni s-a spus sa spunem ca nu ne-am vazut unii cu altii si sa stam linistit ca treaba se rezolva. Treaba nu are cum sa se rezolve fiindca acolo a murit un om
  •  Eram prieten de peste 12 ani cu cel impuscat. Eu nu am avut pusca si nu am tras atunci
  • Mi-a fost frica sa vorbesc pana acum. Frica de exterminare fizica, tot stresul psihic si moral la care am fost supus timp de 4 ani
  • Generalul mi-a zis sa nu-mi schimb declaratia si sa declar ca Popa s-a autoaccidentat si sa le zic vanatorilor sa nu spuna ca am fost aici
  • Eu am crezut ca generalul va anunta autoritatile, dar am constatat abia in masina in drum spre Bucuresti ca el nu a anuntat salvarea

Precizarea SPP pentru HotNews: In legatura cu reportajul la care faceti referire, precizam ca exista dosar de cercetare la Parchet. In cauza au fost efectuate numeroase expertize judiciare precum si alte investigatii. Vinovatiile sunt stabilite de catre procurori. Generalul Lucian Pahontu a fost audiat de catre procurori pentru stabilirea adevarului in cazul expus de dumneavoastra, iar calitatea sa in acest dosar este de martor.