Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat marti seara, la Realitatea TV, ca inca nu a facut plangere impotriva fostului premier Victor Ponta, dar in zilele urmatoare va depune o cerere prin care il va chema in instanta pentru a proba acuzatiile de trafic de influenta, facute la adresa ei pe Facebook.

Raluca Pruna la Jocuri de PutereFoto: Captura YouTube

Ministrul Justitiei a spus in emisiunea "Jocuri de Putere" de la Realitatea TV ca in institutia pe care o conduce, foarte des atacata de fostul premier Victor Ponta, a gasit numeroase restante care i se datoreaza tocmai lui, relateaza News.ro.

Intrebata de ce crede ca este atat de des atacata de Ponta, Pruna a precizat ca ia aceste acuzatii ca atac la portofoliu.

"Cred ca atacul in ce ma priveste este atacul care ar fi fost inevitabil impotriva oricarui ministru al Justitiei, deci o iau nu neaparat ca pe un atac la persoana, ci ca pe un atac la portofoliu. Suntem intr-o perioada destul de complicata, lupta impotriva coruptiei da rezultate si dintr-odata descoperim ca justitia poate ca a devenit prea independenta in aceasta tara", a spus Pruna.

Ea a mai aratat ca deocamdata nu a depus nicio plangere impotriva lui Victor Ponta, dar ca va lua masuri in zilele urmatoare.

"Sa stiti ca, pentru moment, in Romania, calomnia se judeca, este un proces civil, deci nu am facut niciun fel de plangere, insa urmeaza zilele acestea sa depun o cerere prin care sa il chem pe domnul Victor Ponta in instanta ca sa probeze nu judecatile de valoare, insa domnia sa m-a acuzat foarte clar, intr-o postare pe Facebook, ca la mine in birou un primar, i-a dat si numele, a venit si a facut trafic de influenta pentru ca eu sa adopt o ordonanta de urgenta. Eu cred ca este foarte corect, si pentru mine, si pentru domnul Ponta, sa probeze acest lucru", a spus Pruna.

Ea a adaugat ca a decis sa faca acest lucru dupa destul de multe ezitari, respectiv dupa noua luni in care a inghitit tot felul de calomnii.

"O fac nu numai in considerarea mea, ca persoana, desi am si eu o reputatie de aparat, o fac si in apararea demnitatii acestei functii. Eu gasesc ca societatea romaneasca nu va putea fi asanata atata vreme cat putem spune orice despre oricine fara sa putem proba acest lucru. Eu, ca ministru al Justitiei, am aceasta obligatie, ca prin puterea exemplului, sa arat ca avem un cadru legislativ, avem instante independente si de acum inainte il invit pe domnul Ponta sa probeze tot ceea ce are de spus despre mine in fata unui judecator independent", a mai spus ministrul Justitiei.

Intr-o postare pe Facebook, pe 26 mai, fostul premier Victor Ponta se declara convins, in mod ironic, ca DNA va incepe urmarirea penala impotriva primarului municipiului Oradea, Ilie Bolojan, pentru ca acesta ar fi facut trafic de influenta pe langa ministrul Justitiei, Raluca Pruna.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat, vinerea trecuta, ca il va da in judecata pe Victor Ponta, dupa ce fostul premier ar fi numit-o "stalinista" si ar fi spus despre ea ca este membru ISIS. Reactia ministrului Justitiei a venit dupa ce fostul premier a scris, tot pe Facebook, ca intr-un "Memorial al Crimelor Securitatii si Stalinismului (plus Basismului) in Romania" ar putea exista incaperi denumite "Monica Macovei" si "Raluca Pruna". Mentiunea apare intr-un post scriptum la o postare in care Ponta o felicita pe Gabriela Firea pentru initiativa de a denumi o piata cu numele actorului Radu Beligan.

Pruna: Este surprinzator cum cineva aflat in arest preventiv poate fi ales

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a mai declarat la Realitatea TV, intrebata despre includerea pe listele partidelor a unor candidati anchetati penal, ca este surprinzator cum cineva aflat in arest preventiv poate fi ales, adaugand ca legea nu interzice acest lucru, iar cetatenii pot sanctiona prin vot aceasta chestiune.

"Este surprinzator cum cineva aflat in arest preventiv poate fi ales, cum de nu gaseste cetatea pe cineva mai bun dintre noi si lumea face o asemenea alegere, sigur ca nu putem, in masura in care legea nu interzice acest lucru, decat sa salutam vox-populi. Dar eu sper ca maine, in sedinta de Guvern, sa adoptam noua Strategie Nationala Anticoruptie si acolo punem un accent mai mare pe preventie", a afirmat Raluca Pruna, potrivit Agerpres.

Ea a spus ca depinde de fiecare persoana ce fel de tara doreste si ceea ce oamenii pot face este sa voteze sau nu astfel de cetateni.

"Noi trebuie sa discutam despre chestiuni care nu sunt ilegale, dar sunt imorale sau care sunt impotriva unor coduri deontologice si readuc aminte (...) ca un cod deontologic este un cod pe care membrii unei profesii sau membrii unui partid de buna voie il adopta, deci nu e ceva impus, iar eu zic ca daca adoptam un set de reguli in mod voluntar, e de neexplicat de ce nu-l respectam", a mai spus Pruna.