Presedintele PMP, Traian Basescu, a declarat joi seara, la B1 TV, ca justitia a inceput sa plateasca 'spectacolele facute de DNA anul trecut', sustinand ca scaderea increderii romanilor in sistemul judiciar reprezinta "un semnal de alarma major", potrivit Agerpres.

"Eu cred ca justitia a inceput sa plateasca spectacolele facute de DNA anul trecut. Usor, usor, si eu m-am dedicat in ultima vreme acestui efort, romanii incep sa inteleaga ce inseamna o justitie corecta care respecta drepturile fundamentale ale omului. Nu poti sa faci o justitie credibila cand, daca nu iese sentinta definitiva in favoarea presedintei Inaltei Curti, tu, DNA, faci un recurs in interesul legii si o amarata, un cetatean obisnuit, un cetatean de rand este pur si simplu executat, asa cum a vrut sefa justitiei din Romania, adica presedinta ICCJ, doamna Stanciu", a declarat Traian Basescu, la B1 Tv, intrebat cum vede rezultatele publicate recent de Eurostat, care arata ca increderea romanilor in justitie a scazut.

Presedintele PMP a criticat faptul procurorii 'isi permit sa judece oamenii inainte de a-i judeca un judecator'.

"Ma refer la spectacolele odioase, care nu au nimic comun cu democratia, din fata DNA, cu oameni plimbati cu catuse inainte sa-i vada un judecator, cu oameni care au fost pur si simplu distrusi inainte ca judecatorul sa se pronunte pe arestari preventive, pentru ca procurorii de la DNA au distribuit selectiv documente din dosare. Nu se poate asa ceva", a mai spus Basescu.

Cat priveste faptul ca si in timpul mandatului sau de presedinte au fost facute arestari "spectaculoase", Basescu a replicat ca in acea perioada "nu a fost o practica a spectacolului".

"Modul de a se face justitie incepand cu 2015 a dus la scaderea increderii. (...) Imi aduc aminte, in 2015, cand spuneam: 'Oameni buni, nu e corect sa faceti acest spectacol in fata DNA-ului, nu e corect sa scoateti documente selectiv sa le dati la presa, nu e corect sa fie condamnat omul in studiouri de televiziune sau pe strada'. Era o furtuna impotriva pozitiilor mele. Ma uit ca in ultima vreme oamenii au inceput sa inteleaga ce e justitia. (...) Deci, 2015 si prima parte a lui 2016 vor ramane ani negri pentru DNA. Din pacate, se rasfrang ca impresie si asupra intregii justitii, in conditiile in care procurorii nu fac justitie, justitia o fac judecatorii, scrie clar in Constitutie (...) Scaderea cu 13 % este un semnal de alarma, un semnal major", a mai declarat presedintele PMP.