Ministrul Afacerilor Externe, Lazar Comanescu, spune ca a vorbit la telefon cu ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm, despre fotografia in care diplomatul american aparea tinand in mana steagul tinutului secuiesc, in timpul unei vizite in Covasna, scrie Agerpres.

Ambasadorul Hans Klemm cu steagul secuiescFoto: Facebook - Antal Árpád

"Am vorbit la telefon. (...) Am spus ca, (...) in relatiile dintre state, oriunde in lume, pot sa existe teme, aspecte, care la un moment dat, in anumite circumstante, pot sa genereze anumite sensibilitati", a declarat Lazar Comanescu, duminica, intr-o emisiune la Digi 24.

Comanescu a precizat insa ca nu a existat o convocare la Ministerul Afacerilor Externe a ambasadorului SUA pe acest subiect. "Este o informatie inexacta, nu a existat o asemenea convocare", a spus Comanescu.

Intrebat daca ambasadorul SUA a facut "o gafa" in acest caz, Lazar Comanescu a precizat ca reactia ulterioara a lui Hans Klemm a clarificat lucrurile.

"Reactia domnului ambasador Klemm, (...), la Craiova, cred ca a clarificat foarte bine lucrurile. Nu exista pentru America, pentru domnia sa, decat doua drapele, drapelul national al Romaniei si drapelul Statelor Unite ale Americii. (...) Eu cred ca, asa cum a spus domnia sa, a fost un gest de politete, (...) a fost intr-o situatie in care avea sa se manifeste cu acest gest de politete", a aratat Comanescu.

Totodata, el considera ca, atunci cand cunosti istoria si sensibilitatile unei tari, tii seama de ele. "In conditiile in care cunosti foarte bine, am spus-o si atunci, istoria, sensibilitatile, tii seama de ele. (...) Fiecare isi asuma ceea ce face", a mai spus ministrul Afacerilor Externe, intrebat daca el ar fi facut gestul ambasadorului SUA.

In luna septembrie, primarul orasului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a publicat pe Facebook o fotografie in care apare alaturi de ambasadorul SUA in Romania si de alti reprezentanti locali, tinand in mana steagul tinutului secuiesc.

"Ambasadorului SUA i-am facut cadou un steag al comunitatii secuiesti, steag care a devenit si simbolul lipsei de respect al autoritatilor fata de comunitatea secuiasca. Mentionez ca acest steag a fost folosit prima data in 1599, cand secuii au luptat alaturi de Mihai Viteazul", a scris primarul Antal Arpad pe Facebook.