Sebastian Ghita a sustinut duminica, la B1 Tv, ca membrii comisiei care trebuia sa analizeze daca teza de doctorat a Codrutei Kovesi constituie sau nu un plagiat nu au verificat cu adevarat lucrarea, iar Kovesi ar fi vazut un draft al raportului, pe care ar fi facut corecturi si adnotari, sustine deputatul, potrivit News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nicaieri nu scrie ca a fost verificata teza de doctorat a doamnei Kovesi. Expertii au refuzat sa scrie (...) Doamna minte ca teza i-a fost verificata", a declarat Sebastian Ghita referindu-se la raportul Comisiei de Etica prin care actualul procuror-sef al DNA a fost absolvita de acuzatia de plagiat.

Ghita a sugerat si ca fostul premier Victor Ponta ar avea probe legate de falsificarea raportului comisiei tehnice care s-a pronuntat asupra tezei de doctorat a Codrutei Kovesi: "S-ar putea sa vedeti ca si domnul Ponta are dovezi cu ce s-a intamplat atunci cu plagiatul doamnei Kovesi (...) Nu doar eu am fost implicat acolo. Daca Ponta are notite cu scrisul de mana al doamnei Kovesi in care modifica din concluziile raportului tehnic, ce facem? Daca Parchetul General verifica si afla exact cum s-au obtinut semnaturile din tara de la experti, vi s-ar parea concluzia Parchetului o dovada?".

Sebastian Ghita sustine ca un draft al comisiei tehnice a ajuns la Codruta Kovesi, iar aceasta ar fi scris de mana cateva din obiectiile pe care le avea fata de concluziile raportului. "Scrie acolo: E taiat un cuvant si scris un altul si e un scris de mana".

Sebastian Ghita mai sustine ca a vazut documentul pe care Kovesi ar fi facut adnotarile de mana. "Taia niste cuvinte si scria ceva deasupra. I s-a prezentat un draft al raportului."

Deputatul Sebastian Ghita a depus, martea trecuta, la Parchetul General, un autodenunt si a sustinut ca, in 2012, a participat la falsificarea unui raport care sa arate ca teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.

"Eu si alti demnitari am participat la falsificarea raportului. Am date si informatii pe care vreau sa le aduc la cunostinta procurorilor de la Parchetul General. Am facut acest lucru atunci pentru a o proteja pe Laura Codruta Kovesi pentru ca, in acel moment, cu totii credeam ca face bine Romaniei", a afirmat Sebastian Ghita.

Deputatul a mai sustinut ca actualul procuror sef al DNA a stiut, la vremea respectiva, de falsificarea raportului privind teza sa de doctorat.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a facut publice, vineri, intr-o emisiune la Europa FM, documentele depuse in 2012 la Comisia Nationala de Etica, in baza carora Consiliul National de Etica a stabilit ca lucrarea sa de doctorat nu este rezultatul unui plagiat.

Pe parcursul a aproape 250 de pagini care au fost depuse in 2012 la Comisia Nationala de Etica, Laura Codruta Kovesi explica, intre altele, ca publicase in calitate de magistrat o serie de articole in reviste de specialitate si in mai multe carti, atat in calitate de autor, cat si de coautor. Acestea fusesera publicate sub numele de familie "Lascu" pana cand actuala procuroare-sefa a DNA s-a casatorit si si-a schimbat numele in Kovesi.