Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a anuntat ca pana la sfarsitul anului va fi modificata norma legala referitoare la accesul rudelor la dosarele medicale ale pacientilor decedati, transmite Agerpres. El s-a referit la cazul familiei unui tanar care a murit in urma tragediei din clubul Colectiv, caruia spitalul a refuzat sa ii dea dosarul medical, pentru ca pacientul nu a apucat sa isi dea consimtamantul.

"El nu a putut sa semneze. (...) E o problema legala. Avem in lucru modificarea acestei norme legale. Nu e normal ca atunci cand un pacient, in cazul acesta un pacient cu arsuri grave, ultimul lucru la care se gandeste si el si medicii care il interneaza este sa semneze un document. Din pacate, regulile pe care ni le-am facut (...) nu sunt ideale. Probabil ca am vrut sa ne protejam de anumite abuzuri intr-o parte si de multe ori ajungem in situatii in care desi exista buna credinta, exista profesionalism, nu putem sa facem anumite lucruri, pentru ca suntem ingraditi de anumite legi", a afirmat, miercuri, Voiculescu, la Europa FM.

Ministrul Sanatatii a subliniat ca intelege argumentele atat ale rudelor, cat si ale spitalelor.

"Cunosc cazul. (...) Nu e normal ca ei sa nu primeasca dosarul pacientului. Am discutat atat cu familia, cat si cu fostul manager al spitalului. Inteleg argumentele ambelor parti. Vom modifica cadrul legislativ pana sfarsitul anului care coincide cu sfarsitul mandatului", a adaugat Voiculescu.

Referitor la existenta unei declaratii referitoare la asumarea oricarui risc, inclusiv in cazul unei culpe medicale, Voiculescu sustine ca daca exista este ilegala.

"Nu stiu aceasta declaratie. Nu imi dau seama daca este un document oficial. (...) Daca vorbim despre o declaratie privind riscurile pe care trebuie sa ni le asumam oricare dintre noi, atunci cand avem o interventie care comporta anumite riscuri, asta pot intelege. O declaratie prin care ne asumam orice fel de risc, indiferent daca e vorba de o culpa sau nu, asa ceva nu poate sa existe si este perfect ilegal", a punctat Voiculescu.