Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat joi ca nu este ingrijorata de faptul ca "viteza de croaziera" in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei ar avea de suferit, deoarece Romania a ajuns la o maturitate institutionala.

"Lupta impotriva coruptiei din Romania a ajuns la un nivel de maturitate institutionala de la care va fi greu sa ne intoarcem. Este adevarat ca am ajuns la acest nivel de maturitate si datorita partenerilor nostri strategici, care au avut de-a lungul acestor ani un mesaj foarte puternic cu privire la necesitatea combaterii eficiente a marii coruptii. Institutiile au ajuns la un nivel de maturitate pe care il datoreaza si publicului din Romania si eu as face apel la ceea ce s-a intamplat acum un an, cand publicul, societatea civila, a strigat in strada: 'coruptia ucide'. Eu nu sunt ingrijorata ca viteza de croaziera in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei ar avea in mod nemijlocit de suferit", a spus Raluca Pruna, la Digi 24, potrivit Agerpres.

Intrebata daca are senzatia ca in randurile politicienilor ar exista o tema impotriva institutiilor anticoruptie, Raluca Pruna a replicat ca este "un lucru pe care il putem constata cu totii".

"Nu este numai o senzatie, este un lucru pe care il putem constata cu totii, indiferent ca suntem la Ministerul Justitiei sau pur si simplu cetateni. Exista o tentatie naturala si rationala a celui care simte poate ca ar putea deveni un subiect de drept penal de a pune sub semnul indoielii prea multa independenta a institutiilor judiciare, mai ales a acelor institutii ca DNA, care spun ei ar fi ajuns sa fie atat de independenta incat sa ii ameninte. Eu am putut constata cu mare satisfactie ca DNA si institutiile judiciare nu s-au lasat intimidate si acesta cred ca este lucrul cel mai important", a raspuns ministrul Justitiei.

Raluca Pruna a adaugat ca au existat destul de des atacuri directe la procurorii care combat coruptia in Romania si uneori s-au depasit limitele acceptabile, insa crede ca procurorii DNA si judecatorii nu sunt intimidati de aceste atacuri.

Ea a spus ca rata de achitari in instante de 10% in dosarele DNA este acceptabila, avand in vedere ca, de exemplu, in Germania aceasta rata a achitarilor este de 25%.

"Probabil ca procurorii de la DNA se duc in instanta cu un dosar atunci cand stiu ca au un probator foarte solid si este foarte bine ca fac asta. Nu cred ca o rata de 90% de condamnari este un lucru care ar trebui sa ingrijoreze pe cineva. Dimpotriva, este o masura a eficientei DNA", a subliniat Pruna.