Presedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu considera drept "un demers impropriu" solicitarea PNL de invalidare a mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea, spunand ca i se pare "anormal sa scoatem de la naftalina un articol care sa fi functionat pana acum, pentru ca articolul a fost valabil tot anul 2016, tot anul 2015". "Nu s-a constat la aceste alegeri niciun fel de iregularitate(...) De ce nu s-a cerut atunci suspendarea lui Dragnea in mandatul pe care tocmai il incheie?", a intrebat liderul ALDE, la Digi24, sustinand ca articolul din Regulamentul Camerei Deputatilor se aplica doar pentru fraude la actualul proces electoral.

Calin Popescu TariceanuFoto: Captura Digi 24

"Din punct de vedere politic mi se pare o greseala. Mi se pare ca PNL, in loc sa constate ca linia pe care s-a inscris de aproape doi ani de zile, discursul pe care l-a avut, i-a dus la un rezultat catastrofal si sa traga concluziile in urma acestei maniere de a face politica, continua in acelasi stil. Se pare ca s-a lipit de ei asa de mult marca PDL, a pierdut PNL adevaratele valori liberale si este un partid care probabil, mai mult sau mai putin din umbra, vad ca este condus in stilul PDL, cu maniera PDL", a declarat Tariceanu.

Intrebat de prevederea Regulamentul Camerei Deputatilor care spune ca alegerea unui deputat poate fi invalidata daca exista o condamnare definitiva pentru infractiuni legate de derularea procesului electoral, Tariceanu a afirmat ca "nu s-a constatat la aceste alegeri niciun fel de iregularitate".

La observatia ca nu se precizeaza ca trebuie sa fie vorba de infractiuni la alegerile curente, Tariceanu a declarat "de ce nu s-a cerut atunci suspendarea lui Dragnea in mandatul pe care tocmai il incheie? Daca nu e valabil acum si e valabil pentru celalalt, trebuia aplicat atunci".

"Este importanta si semnificatia votului politic, pe care cred ca PNL nu o intelege si nu o putem eluda. In momentul in care 47% din alegatori au dat votul in cunostinta de cauza, nu cred ca a invoca acum din partea PNL astfel de lucruri ii va face sa castige catusi de putin. Cred ca este un demers care este impropriu", a continuat Tariceanu.

Intrebat despre votul ALDE in cazul in care o propunere de invalidare ajunge in plenul Camerei, Tariceanu a raspuns ca subiectul va fi discutat in cadrul ALDE: "O sa discutam, nu stiu sa va spun. Mi s-ar parea anormal sa scoatem de la naftalina un articol care trebuia sa fi functionat pana acum, pentru ca articolul a fost valabil tot anul 2016, tot anul 2015, de la referendum incoace tot a fost valabil si vad ca n-a fost invocat", a mai spus el.

Intrebat cine i-a propus pozitia de presedinte al PNL, Tariceanu a refuzat sa spuna, raspunzand: "Nu o sa intru in asemenea detalii. Regret atitudinea unor din reprezentanti PNL care prin limbajul pe care il folosesc nu se onoreaza deloc, nici pe ei, nici alegatorii. Unii dintre ei nici macar nu sunt in cercurile de putere".

"Important este ca in acest moment cu totii sa intelegem semnificatia votului. Care este legitimitatea unui partid care a pierdut alegerile cu 20% sa incerce sa faca o majoritate?", a afirmat liderul ALDE.

Intrebat de faptul ca Dragnea a fost surprins de faptul ca Iohannis a discutat cu Tariceanu, el a declarat: "Acesta pare sa fie subiectul zilei, dar la ce facem in tara asta ne gandim si noi?". Tariceanu a revenit ulterior, spunand ca Dragnea nu a aflat aceasta informatie din presa ci i-a spus chiar el, in spirit de colegialitate.

"Inainte de a se afla public - eu am facut acest lucru public 3 zile dupa aceea - dar discutia o avusesem (cu Liviu Dragnea - n.red.)", a spus Tariceanu.

Tariceanu a declarat ca a convenit impreuna cu Liviu Dragnea ca "viitoarea propunere de prim-ministru va fi un candidat comun PSD + ALDE". Intrebat despre cine este vorba, Tariceanu a refuzat sa dea un nume.