Traian Basescu a afirmat, joi, la Romania TV, ca, daca afirmatiile lui Sebastian Ghita legate de intalnirile dintre generalul SRI Florian Coldea si actualul procuror-sef al DNA, Codruta Kovesi sunt adevarate, procurorul general ar trebui "sa ii ia pe toti in seara asta" preventiv, ca sa nu poata schimba informatii intre ei, scrie News.ro.

"Aflu si eu din ce spune Ghita ca se intalnea de doua ori pe saptamana cu Kovesi. Pai eu m-am intanit cu Kovesi, cred, in cele doua mandate de procuror general si unul de procuror sef DNA, de sase ori (...) si aflu ca Ghita se intalnea de doua ori pe saptamana cu Kovesi. Unde participa si Coldea si mai venea si seful statiei CIA", a declarat Traian Basescu.

  • UPDATE Intervenit telefonic apoi la B1 TV, Traian Basescu  a fost intrebat de Ion Cristoiu daca a inregistrat toate convorbirile din biroul sau, iar presedintele PMP a raspuns:"Este treaba mea daca am inregistrat convorbirile din biroul meu! Niciodata nu am avertizat pe nimeni... Nu era obligatoriu, dar nici nu este ilegal. Depinde doar de presedinte daca aplica aceasta masura sau nu. Dupa un incident cu un ziarist mi-am luat masuri drastice. Am fost amenintat prin telefon si atunci am decis sa-mi iau masuri".

El a apreciat ca, daca afirmatiile lui Sebastian Ghita se dovedesc adevarate, s-ar impune arestarea preventiva a Codrutei Kovesi si a lui Florian Coldea, iar cel care poate dispune acest lucru este procurorul general.

"Fratilor, nu avem un procuror general sa ii ia pe toti in noaptea asta? Preventiv, ca sa nu schimbe informatii intre ei daca vreti. Asa cum procedeaza ei, cand isi aduce aminte cate un delator de ce a fost acum 10 ani si il aresteaza preventiv sau asa cum i-a facut lui Udrea. Pe denunturi de acum sase ani i-au cerut patru arestari intr-o zi. De ce nu ar fi si ei arestati preventiv, dupa declaratiile lui Ghita?", a spus Basescu.

El a prezentat si motivele care ar putea fi invocate pentru asemenea masura: "Daca ei s-au subordonat unui sef de statie, fie el si CIA, daca ei se intalneau sa discute treburile tarii in vilele SRI... In loc sa mearga seful SRI cu caciula in mana in fata procurorului general (functia detinuta de Kovesi inainte de a fi procuror-sef al DNA - n.red.), procurorul general se ducea in vilele SRI. Daca se confirma lucrurile astea - Ghita spune ca din 2010 in 2014 se intalnea de doua ori pe saptamana cu doamna Kovesi..."

Basescu a atras atentia ca serviciile de informatii nu mai sunt controlate eficient. "Eu spun de mult timp ca nu avem control pe serviciile de informatii. Spun de foarte mult timp ca serviciile se autonomizeaza. Aduceti-va aminte cat am incercat sa aflu daca Ponta a fost ofiter acoperit si mi s-a spus ca legea nu permite", a spus fostul sef al statului.

Sebastian Ghita sustine, intr-o noua inregistrare difuzata de Romania TV, ca Victor Pontea a fost santajat de generalul SRI Florian Coldea sa o numeasca pe Laura Codruta Kovesi in fruntea DNA, amenintadu-l pe premierul de atunci ca ii va anula vizita in SUA in apropierea alegerilor prezidentiale, ceea ce "il va distruge".

"Practic, in fata mea, Florian Coldea i-a spus ca daca nu o va numi pe Kovesi la DNA atunci vizita pe care o avea programata in America pentru a se intalni cu Biden sau Oama va fi anulata. Mai mult, lui Victor Ponta i s-a spus ca anuntul cu privire la anularea vizitei va fi facut in apropierea alegerilor prezindentiale iar chestiunea aceasta il va distruge", a spus Ghita, in cea mai recenta inregistrare difuzata de Romania TV.

Ghita, care este dat in urmarire nationala, dupa ce a disparut din 21 decembrie, sustine ca el este cel care a mers impreuna cu Elena Udrea la Victor Ponta in birou pentru a discuta despre numirea lui Kovesi in fruntea DNA.